Международният валутен фонд одобри промяна в устава си, за да

...
Международният валутен фонд одобри промяна в устава си, за да
Коментари Харесай

МВФ разчисти пътя пред кандидатурата на Кристалина Георгиева

Международният валутен фонд утвърди смяна в устава си, с цел да отпадне условието за възраст за поста ръководещ шеф. Това бе последното затруднение пред номинацията на българката Кристалина Георгиева. Към момента тя е втори по сан чиновник в Световната банка и навърши 66 години на 13 август.

Преди месец 24-членният Изпълнителен съвет на Международния валутен фонд предложи да отпадне възрастовата граница за поста ръководещ шеф. Промяната трябваше да бъде одобрена с нормално болшинство от Управителния съвет на Фонда, в който са включени всичките 189 страни членки на организацията. Според в този момент настоящите правила претендентът за нов началник на МВФ би трябвало да е под 65-годишна възраст и да ръководи най-късно до 70-тата си година.

Измененията в общите правила, утвърдени от управителния съвет, които влизат в действие неотложно, приравняват изискванията за назначение на ръководещ шеф към тези за членове на съвета на шефовете, управляван от ръководещия шеф, и за ръководителя на Групата на Световната банка, които не са обект на никаква възрастова граница, показва основаната във Вашингтон институция, заяви Агенция Франс Прес.

Георгиева е единственият прочут претендент. Тя беше номинирана като претендент на Европейски Съюз на 2 август, след гласоподаване, подчертало раздялите в общността.

От януари 2017 година Кристалина Георгиева е основен изпълнителен шеф на Световната банка. След като беше номинирана като претендент за длъжността ръководещ шеф на Международния валутен фонд, тя е в административен отпуск за интервала на изборния развой. По традиция Фондът се ръководи от европеец, а сполучливата кариера и интернационалния опит на българката ѝ дават огромно преимущество. Новият шеф на МВФ ще бъде определен на 4 октомври.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР