Международният валутен фонд намали отново прогнозите за глобалния растеж на

...
Международният валутен фонд намали отново прогнозите за глобалния растеж на
Коментари Харесай

МВФ намалява прогнозите за глобалния растеж и предупреждава за рецесия

Международният валутен фонд понижи още веднъж прогнозите за световния напредък на 26 юли , предупреждавайки, че рисковете от високата инфлация и войната в Украйна се материализират и могат да тласнат международната стопанска система към ръба на рецесията, в случай че не бъдат овладяни, написа " Ройтерс ".

Ръстът на световния действителен Брутният вътрешен продукт ще се забави до 3,2% през 2022 година от прогноза от 3,6%, оповестена през април, сподели МВФ в актуализацията на своята Световна икономическа вероятност. Световният Брутният вътрешен продукт в действителност се е свил през второто тримесечие заради спадове в Китай и Русия .

Фондът понижи прогнозата си за напредък за 2023 година до 2,9% от априлската прогноза от 3,6%, базирайки се на въздействието на по-строгата парична политика.

Световният напредък се възвърне през 2021 година до 6,1% , откакто пандемията от COVID-19 смаза световното произвеждане през 2020 година със стесняване от 3,1%.

" Перспективите се помрачиха доста от април. Светът скоро може да се люлее на ръба на световна криза , единствено две години след последната ", сподели основният икономист на МВФ Пиер-Оливие Гуринша в изказване.

Фондът съобщи, че последните му прогнози са " извънредно несигурни " и са подложени на опасности от утежняване от войната на Русия в Украйна, която ще докара до по-високи цени на силата и храните. Това би изострило инфлацията и би основало по-дългосрочни инфлационни упования, които биха довели до по-нататъшно стягане на паричната политика.

При " достоверен " различен сюжет, който включва цялостно прекъсване на доставките на съветски газ за Европа до края на годината и още 30% спад на износа на съветски нефт , МВФ сподели, че световният напредък ще се забави до 2,6% през 2022 година и 2% през 2023 година, с съвсем нулев напредък в Европа и Съединените щати през идната година .

Глобалният напредък е паднал под 2% единствено пет пъти от 1970 година, сподели МВФ, в това число рецесията от COVID-19 през 2020 година

МВФ съобщи, че в този момент чака темпът на инфлация през 2022 година в развитите стопански системи да доближи 6,6% по отношение на 5,7% в прогнозите от април, добавяйки, че ще остане висок за по-дълго от предстоящото по-рано. Сега се чака инфлацията в нововъзникващите пазари и разрастващите се страни да доближи 9,5% през 2022 година по отношение на 8,7% през април.

" Инфлацията на актуалните равнища съставлява явен риск за актуалната и бъдещата макроикономическа непоклатимост и връщането й към задачите на централната банка би трябвало да бъде главен приоритет за политиците ", сподели Гуринчас.
 МВФ: Страните да се борят с инфлацията и да понижат дълга
МВФ: Страните да се борят с инфлацията и да понижат дълга

По време на срещата на Г-20

Затягането на паричната политика ще " захапе " през идната година, забавяйки растежа и оказвайки напън върху страните с нововъзникващи пазари , само че забавянето на този развой " единствено ще утежни компликациите ", сподели той, добавяйки, че централните банки " би трябвало да продължат курса, до момента в който инфлацията не бъде укротена ".

За Съединените щати МВФ удостовери своите прогнози от 12 юли за напредък от 2,3% през 2022 година и анемичните 1,0% за 2023 година, които преди този момент понижи два пъти от април насам заради закъснение на търсенето.

Фондът доста понижи прогнозата за напредък на Брутният вътрешен продукт на Китай за 2022 година до 3,3% от 4,4% през април, базирайки се на епидемии от COVID-19 и необятно публикувани блокирания в огромните градове, които ограничиха производството и утежниха спиранията на световната верига на доставки.

МВФ добави, че влошаващата се рецесия в бранша на парцелите в Китай понижава продажбите и вложенията в недвижими парцели. Допълнителната фискална поддръжка от Пекин може да усъвършенства вероятностите за напредък, само че дълготрайно закъснение в Китай, провокирано от по-мащабни вирусни огнища и блокировки, ще има мощни странични резултати.

МВФ понижи прогнозата си за напредък на еврозоната за 2022 година до 2,6% от 2,8% през април, отразявайки инфлационните резултати от войната в Украйна. Но прогнозите бяха понижени по-сериозно за някои страни, които са по-изложени на войната, в това число Германия , чиято вероятност за напредък през 2022 година бе понижена до 1,2% от 2,1% през април.

Междувременно Италия означи усъвършенстване в вероятностите си за напредък през 2022 година заради усъвършенстваните вероятности за туризма и индустриалната активност. Но МВФ сподели предходната седмица, че Италия може да претърпи дълбока криза заради съветското газово ембарго .

Очаква се съветската стопанска система да се свие с 6% през 2022 година заради стягането на западните финансови и енергийни наказания и да спадне с още 3,5% през 2023 година, сподели МВФ. Изчислено е, че стопанската система на Украйна ще се свие с към 45% заради войната , само че оценката идва с изключителна неустановеност.

Инвестиционната банка Credit Suisse пресметна във вторник, ч е стопанската система на еврозоната ще означи негативен стопански напредък от третото тримесечие на 2022 година до първото тримесечие на идната година , де факто ще навлезе в криза на фона на растящата инфлация и опасенията за дефицит на сила през зимата.

Credit Suisse преразгледа прогнозата за напредък на Брутният вътрешен продукт на еврозоната за 2022 година надолу от 2,4% на 2,3% в последната прогноза, като в същото време намали прогнозата за стопански напредък за 2023 година до -0,2%. Германия и Италия ще водят икономическото стесняване , се споделя в отчета.
 Лагард не чака криза тази или идната година
Лагард не чака криза тази или идната година

ЕЦБ увеличи лихвените проценти с повече от предстоящото, опасенията за инфлация надвиха над съображенията за растеж
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР