Международният валутен фонд (МВФ) сключи сделка с Украйна, за да

...
Международният валутен фонд (МВФ) сключи сделка с Украйна, за да
Коментари Харесай

МВФ ще финансира Украйна с 15.6 млрд. долара

Международният валутен фонд (МВФ) подписа договорка с Украйна, с цел да обезпечи заем от 15.6 милиарда $ за нападнатата от Русия страна. Средствата са витално значими за справяне с разрушенията на цивилна инфраструктура, провокирани от съветските бомбардировки.

Международният заемодател разгласи съглашението във вторник след поредност от договаряния с украинските управляващи във Варшава, извършени този месец. То към момента би трябвало да бъде утвърдено от Съвета на МВФ, което се чака да се случи през идващите седмици.

Споразумението на равнище личен състав отразява непрекъснатия ангажимент на МВФ да поддържа Украйна и се чака да помогне за активизиране на огромно концесионно финансиране от интернационалните донори и сътрудници на Украйна по време на програмата “, съобщи Гавин Грей, чиновник на МВФ, който води договарянията.

Програмата за поддръжка ще се разгърне на два стадия, като първите 12 – 18 месеца са отдадени на построяването на фискална и финансова непоклатимост. Той ще бъде фокусиран върху „ активизирането на приходите “ – увеличение на събирането на налози, както и елиминирането на „ паричното финансиране “ и вместо това да се разчита на пазарите на вътрешни задължения. Украйна също се ангажира с укрепването на своята рамка за ръководство и антикорупция, сподели МВФ.

Втората фаза на договорката, която ще продължи четири години, има за цел „ да укрепи макроикономическата непоклатимост, да поддържа възобновяване и ранната реорганизация “, защото Киев се пробва да реализира задачата си за присъединение към Европейски Съюз.

По време на втората фаза се чака Украйна да се върне в границите на политиката на предвоенни политики, в това число еластичен валутен курс и режим на ориентиране към инфлация “, съобщи МВФ.

От месеци Украйна и доста от неговите съдружници упорстват МВФ да предложи повече финансова помощ на Киев. Сега съглашението беше приветствано и от министъра на финансите на Съединените щати Джанет Йелън.

„ Амбициозна и уместно обусловена стратегия на МВФ е от решаващо значение за основата на напъните за промяна на Украйна, в това число за усилване на положителното ръководство и справяне с рисковете от корупцията и обезпечаване на по този начин нужната финансова поддръжка “, сподели Йелън.

Това също ще поддържа икономическата помощ, която Съединените щати и нашите сътрудници предоставиха, че финансират съществени услуги, като учебни заведения, лечебни заведения и незабавна помощ, и която предлага жизненоважна поддръжка на украинската стопанска система “, добави тя.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР