Международният валутен фонд (МВФ) прогнозира световната икономика да се свие

...
Международният валутен фонд (МВФ) прогнозира световната икономика да се свие
Коментари Харесай

4,9% свиване на световната икономика прогнозира МВФ през 2020 г.

Международният валутен фонд (МВФ) предвижда международната стопанска система да се свие с 4,9% през тази година вследствие на пандемията от ковид и наложените от страните ограничавания, оповестяват международни организации.

Предишната прогноза на фонда беше за спад от 3% . За съпоставяне прогнозата на фонда през януари беше напредък от 3,3 на 100. Най-вероятно пандемията ще провокира най-рязкото стесняване на международната стопанска система от Голямата меланхолия (1929-1933).
 Кристалина Георгиева: МВФ разполага с $1000 милиарда за заеми
Кристалина Георгиева: МВФ разполага с $1000 милиарда за заеми

По думите й, рецесията е безподобна...

В обновената си прогноза за международната стопанска система МВФ оповестява, че чака световната стопанска система да се свие с 4,9% тази година. Фондът акцентира, че компаниите възобновяват работа, само че доброволната обществена отдалеченост и стандартите за сигурност на работното място оказват въздействие върху икономическата активност.

Отделно пандемията докара до огромна безработица и банкрутиране на компании , което значи, че стопанската система ще се възвръща доста по-бавно. МВФ предвижда 5,4% напредък на стопанската система през 2021 година спрямо прогнозата от април, когато фондът разгласи, че чака напредък от 5,8 на 100.
 Кристалина Георгиева: МВФ евентуално още ще понижи прогнозата за международната стопанска система
Кристалина Георгиева: МВФ евентуално още ще понижи прогнозата за международната стопанска система

Постъпващите данни от доста страни са по-лоши от към този момент песимистичните прогнози.

Пандемията не пожали развитите и разрастващите се стопански системи.

Сега МВФ чака стопанската система на Съединени американски щати да се свие с 8% тази година (прогнозата за април беше 5,9%), а през 2021 година да регистрира напредък от 4,5 на 100. Икономиките в еврозоната (-12,8% в Италия, -7,8% в Германия, -12,5% във Франция и -10,2% във Великобритания) се чака да се забавят с 10,2% тази година и да се разширят с 6% идната година . Прогнозата за Китай е напредък от 1% тази година и 8,2% през 2021 година
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР