Международният валутен фонд (МВФ) призова страните да ограничат фискалните разходи

...
Международният валутен фонд (МВФ) призова страните да ограничат фискалните разходи
Коментари Харесай

МВФ поиска страните да са пестеливи в годината с най-много решаващи избори в света

Международният валутен фонд (МВФ) прикани страните да лимитират фискалните разноски и да възстановят " буферите " в стопанските системи си , само че сподели, че това може да се окаже мъчно в годината на най-важните избори в света - в Европейски Съюз, Съединени американски щати, Русия, Индия, Пакистан, Турция и други, предава Ройтерс.

Рекордните 88 страни, в които живее повече от половината от международното население , са провели или организират национални избори през 2024 година, сподели МВФ, отбелязвайки, че държавните управления са склонни да харчат повече и да таксуват с по-малко налози по време на изборните години.

" Най-острият риск за обществените финанси поражда от рекордния брой избори, планувани за 2024 година, поради което тя беше наречена " Голямата изборна година ", сподели МВФ в публикуваниия от Фонда " Фискален екран ".

Съединените щати ще проведат своите президентски и законодателни избори през ноември, до момента в който гласоподавателите в Индия ще стартират да гласоподават по-късно този месец. Тайван, Португалия, Русия и Турция към този момент организираха избори.
 Кристалина Георгиева е избрана отново за началник на МВФ
Кристалина Георгиева е избрана отново за началник на МВФ

Ключово решение

МВФ сподели, че превишаването на бюджета постоянно е евентуално в годините на избори, риск, засилен от увеличеното търсене на обществени разноски. В него се споделя, че дефицитите в изборните години са имали наклонност да надвишават прогнозите с 0,4 процентни пункта от Брутният вътрешен продукт спрямо годините без избори.

Забавящите се вероятности за напредък и към момента високите лихвени проценти в допълнение ще лимитират фискалното пространство в множеството стопански системи, се споделя в отчета.

МВФ съобщи във вторник, че международната стопанска система е настроена за още една година на муден, само че постоянен напредък , като предвижда напредък на световния действителен Брутният вътрешен продукт от 3,2% за 2024 година и 2025 година - същият ритъм като през 2023 година

В сряда Фондът съобщи, че световните стопански вероятности са се подобрили през последните шест месеца, само че доста страни към момента се борят с висок дълг и фискален недостиг поради високите лихвени проценти и замъглените средносрочни вероятности за напредък.

Развитите стопански системи, като се изключи Съединени американски щати, към момента харчат с 3 процентни пункта повече, в сравнение с преди пандемията от COVID-19, до момента в който нововъзникващите пазарни стопански системи, като се изключи Китай, харчат с 2 процентни пункта повече, се споделя в отчета.
 МВФ: Очаква се тази година Русия да изпревари всички развити стопански системи
МВФ: Очаква се тази година Русия да изпревари всички развити стопански системи

Москва твърди, че западните наказания против нейните сериозни промишлености са я създали по-самостоятелна

Глобалният държавен дълг в това време доближи до 93% от брутния вътрешен артикул (БВП) през 2023 година - към 9 процентни пункта над равнището отпреди пандемията. Увеличението на дълга беше водено от Съединени американски щати и Китай.

МВФ сподели, че страните би трябвало да анулират някои ограничения за поддръжка , въведени по време на пандемията, и да възстановят фискалните буфери, изключително в случаите, когато суверенните опасности са високи.

" Правителствата би трябвало неотложно да отстранен наследството от фискалната политика от ерата на рецесията, в това число енергийните дотации, и да продължат промените за ограничение на възходящите разноски, като в същото време пазят най-уязвимите ", се споделя в блог, оповестен с новия отчет.

Развитите стопански системи със застаряващо население би трябвало да реформират здравните и пенсионните стратегии, с цел да овладеят натиска върху разноските, сподели МВФ. Те биха могли също по този начин да усилят приходите, като се насочат към несъразмерните облаги като част от системата за корпоративно данъчно облагане, се споделя в известието.

Нововъзникващите пазарни стопански системи и разрастващите се стопански системи биха могли да усилят данъчните доходи посредством възстановяване на данъчните си системи, разширение на данъчните им основи и подсилване на институционалния потенциал - което дружно обезпечава спомагателен рандеман от 9% от Брутният вътрешен продукт, сподели МВФ.

Без решителни старания за понижаване на дефицитите, МВФ сподели, че общественият дълг ще продължи да нараства в доста страни, като световният обществен дълг се чака да доближи 99% от Брутният вътрешен продукт до 2029 година Увеличението ще се дължи на Китай и Съединените щати, където общественият дълг е се чака да надмине историческите върхове.
 Германия: Светът ще преодолее рецесията, само че растежът е прекомерно слаб
Германия: Светът ще преодолее рецесията, само че растежът е прекомерно слаб

Предстоят пролетните срещи на МВФ и Световната банка
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР