Международният валутен фонд (МВФ) призова Ел Салвадор да отмени решението

...
Международният валутен фонд (МВФ) призова Ел Салвадор да отмени решението
Коментари Харесай

МВФ зове Ел Салвадор да не ползва биткойн като законно платежно средство

Международният валутен фонд (МВФ) прикани Ел Салвадор да анулира решението си да трансформира биткойна в законно платежно средство. Това съобщи BBC.

През септември страната стана първата в света, която разреши на потребителите да употребяват криптовалутата при всички преводи, наред с щатския $. Решението докара до огромни митинги заради опасения, че ще провокира неустойчивост и инфлация в бедната латиноамериканска страна.

От ноември насам биткойнът е изгубил към половината от цената си.

МВФ предизвести президента Найиб Букеле за рисковете, които криптовалутата съставлява за страната, като акцентира, че ще бъде мъчно да се получи заем от институцията. Директорите на борда упорстват " управляващите да стеснят обсега на закона за биткойна, като отстранен статута му на законно платежно средство ". Те акцентират " огромните опасности, свързани с потреблението на биткойн за финансовата непоклатимост, финансовата целокупност и отбраната на потребителите ".

Когато Ел Салвадор вкара виртуалната валута като законно платежно средство, държавното управление пусна ново приложение за дигитален портфейл, като раздаде на всеки жител 30 $ в биткойни. В цялата страна бяха конфигурирани и повече от 200 нови банкомата. Бизнесите бяха задължени да одобряват цифровите монети като възнаграждение.

Властта показа мярката като метод за стимулиране на икономическото развиване и основаването на работни места, само че мненията в Ел Салвадор за нея остават разграничени.

Биткойнът е спорна валута частично тъй като цената му може да се колебае доста - през последната година тя се покачваше и спадаше фрапантно.
 2021 - рекордна година за противозаконни заплащания с криптовалута
2021 - рекордна година за противозаконни заплащания с криптовалута

Законните заплащания с криптовалута също са достигнали исторически рекорд
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР