Международният валутен фонд (МВФ) преразгледа към повишение прогнозата си за

...
Международният валутен фонд (МВФ) преразгледа към повишение прогнозата си за
Коментари Харесай

По-висок икономически растеж очаква МВФ през 2018 г.

Международният валутен фонд (МВФ) преразгледа към покачване прогнозата си за международния стопански напредък до 3,9 на 100 за тази и идната година, отчитайки краткосрочното отражение на американската данъчна промяна и засиления ритъм на растежа в напредналите стопански системи, съобщи Франс прес.

Това съставлява нарастване с 0,2 процентни пункта по отношение на прогнозите от октомври, които също бяха преразгледани нагоре.

За 2017 година международният напредък е 3,7 на 100.

В отчета за международната икономическа обстановка МВФ отбелязва, че в към 120 стопански системи, представляващи три четвърти от международния Брутният вътрешен продукт, растежът през 2017 година се е ускорил, което е най-всеобхватният стопански напредък в света от 2010 година.

За Съединените щати, където администрацията на президента Доналд Тръмп одобри тъкмо преди Коледа огромна данъчна промяна, фондът чака брутният вътрешен артикул (БВП) да нарасне с 2,5 на 100 през тази година (с 0,6 процентни пункта повече спрямо предходната прогноза) и с 2,7 на 100 през 2019 година (+0,4 процентни пункта). Според МВФ понижаването на корпоративното облагане ще усили вложенията, което може да докара до спомагателен напредък от 1,2 процентни пункта до края на 2020 година, като в това време ще се подтиква и икономическият напредък на търговски сътрудници като да вземем за пример Мексико.

Мексиканският Брутният вътрешен продукт се чака да се усили с 2,3 на 100 през 2018 година (+0,4 п.п.) и с 3 % през 2019 година (+0,7 п.п.)

МВФ предвижда по-голямо от предстоящото усилване на стопанската система в еврозоната - надлежно от 2,2 и 2 на 100 през 2018 и 2019 година, като се изключи Испания, където каталунската рецесия продължава да се отразява и растежът ще бъде с 0,1 п.п. по-слаб пред тази година (2,4 на сто)..

Институцията оставя непроменена прогнозата си за 2018 година за Англия, която реши да напусне Европейския съюз и я намалява за 2019 година (1,5 на с то и през двете години).

МВФ показва оптимизъм в кратковременен проект, само че предизвестява, както направи и през октомври - за вероятен поврат в международната икономическа обстановка в средносрочен проект. Фондът показва и безпокойствие от засилен риск от корекции на фондовия пазар, откакто в този момент водещите международни фондови тържища се възползват от оптимизма на Уолстрийт, където показателите натрупат връх след връх.

Финансовата институция предизвестява и за заканите от геополитическото напрежение в Източна Азия и Близкия изток и политическата неустановеност в страни като Бразилия, Колумбия, Италия и Мексико, където предстоят избори.

МВФ предизвестява и от заплахата от протекционистичните уклони, които могат да окажат напън над вложенията и растежа.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР