Международният валутен фонд (МВФ) остава ангажиран с подпомагането на Ливан

...
Международният валутен фонд (МВФ) остава ангажиран с подпомагането на Ливан
Коментари Харесай

МВФ: Ливан се нуждае от фискална рамка и стратегия за възстановяване на банките

Международният валутен фонд (МВФ) остава зает с подпомагането на Ливан да извърши нужните промени, само че страната към момента се нуждае от ясна фискална рамка и надеждна тактика за възобновяване на банковия бранш, съобщи ръководещият шеф на МВФ Кристалина Георгиева  Кристалина Георгиева Кристалина Иванова Георгиева е родена на 13 август 1953 година в София. Средното си обучение, представена от Ройтерс.

На проведена от Франция и Организация на обединените нации видеоконференция за Ливан Георгиева сподели, че напъните на МВФ да създаде подробна стратегия за стабилизиране и промяна не е стигнала доста надалеч в последните месеци заради неналичието на овластено ливанско държавно управление. Тя обаче означи, че е обнадеждена от препоръчаната световна поддръжка.

Георгиева приветства показаната на конференцията рамка за промени и сподели, че МВФ ще извърши уговорката си да помогне за реализиране на нужните промени за възобновяване на платежоспособността в обществените финанси, възобновяване на банковата система, за възстановяване на ръководството и увеличение на прозрачността и отчетността.

Георгиева сподели, че Фондът чака с неспокойствие всичко проблеми, които попречват напредъка към постигането на тези цели, бързо да бъдат решени.

Това бе втората конференция за подкрепяне на Ливан след опустошителната детонация на 4 август, разрушила пристанището на столицата Бейрут и нанесла тежки вреди на цели квартали на града. При детонацията на близо 3000 тона амониева селитра, съхранявани с години в необезопасен склад на пристанището, починаха над 200 души и бяха ранени няколко хиляди, напомня Асошиейтед прес.

Експлозията стана на фона на невиждана финансова рецесия. Кризата се задълбочи поради пандемията от ковид, която нанася тежки вреди на стопанската система, а това докара до растяща инфлация, беднотия и безработица.

На конференцията френският президент Еманюел Макрон и генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш оповестиха основаването на фонд, който ще бъде ръководен от Световната банка, Организация на обединените нации и Европейския съюз, и ще оказва помощ на Ливан, в това число с храни, в региона на опазването на здравето и образованието, както и за възобновяване на пристанището в Бейрут.

Макрон сподели, че ще бъде основан фонд, които ще насочва помощта непосредствено към ливанците, само че предизвести, че интернационална избавителна стратегия няма да има, в случай че Ливан не сформира внушаващо доверие ново държавно управление.

Създаването на държавно управление би било първата стъпка към осъществяването на френска пътна карта за промени, които ще дадат опция за разпределяне на милиарди долари интернационална помощ. Друго основно интернационално искане е одит на централната банка.

Ливанският президент Мишел Аун сподели,че макар пречките, с които се сблъсква френската самодейност, тя би трябвало да успее, защото рецесиите в страната му са достигнали връхната си точка.



Мишел Аун
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР