Международният валутен фонд (МВФ) и Световната банка (СБ) отбелязват в

...
Международният валутен фонд (МВФ) и Световната банка (СБ) отбелязват в
Коментари Харесай

МВФ и Световната банка отбелязват 75-ата си годишнина

Международният валутен фонд (МВФ) и Световната банка (СБ) означават в понеделник 75-ата си годишнина. Двете финансови институции са основани на 22 юли 1944 година в сянката на Втората международна война, с цел да подкрепят възобновяване на Европа, а по-късно и на Япония, заяви Франс прес.

В продължение на 75 години МВФ и СБ гасят финансови пожари по света, само че непрекъснато са подложени на критика, че се провалят в опитите си да предотвратят рецесии, както и че усложняват живота на хората, на които се допуска, че би трябвало да оказват помощ. Това прави двете институции лесни изкупителни жертви, отбелязва организацията.

През 2002 година новоизбраният президент на Боливия Гонсало Санчес де Бустаманте приканва МВФ да избави бедната латиноамериканска страна, нарушавайки обещанието от предизборната си акция. Тази негова стъпка е последвана от бурни митинги по улиците на страната.

Холивудският филм " Нека най-хубавият победи! " от 2015 година със Сандра Бълок е измислена версия на боливийските избори от 2002 година и сценаристите му доста добре са знаели, че МВФ без подозрение ще бъде общопризнат като отколешния врага на хората.

Макар рецензиите към МВФ и СБ не постоянно да са обективни, институциите се пробват да трансформират имиджа си през последните години. Те натъртват повече на отбраната на по-уязвимите членове от обществото.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР