Международният валутен фонд казва, че Европейската централна банка и други

...
Международният валутен фонд казва, че Европейската централна банка и други
Коментари Харесай

Международният валутен фонд предупреждава Европа да не обявява преждевременно победа над инфлацията

Международният валутен фонд споделя, че Европейската централна банка и други политици в Европа би трябвало да поддържат лихвените проценти на актуалните високи равнища до момента в който не се уверят, че инфлацията е под надзор макар бавния напредък

От ДАВИД МЧУГ, бизнес публицист на AP, 8 ноември 2023 година, 4:17 ч.

ФРАНКФУРТ, Германия -- Европейският Централната банка и други политици в Европа би трябвало да поддържат лихвените проценти на актуалните високи равнища, до момента в който не се уверят, че инфлацията е под надзор макар бавния напредък, сподели Международният валутен фонд в сряда, предупреждавайки за „ прибързано празнуване “, защото инфлацията понижава от своя връх.

Базираният във Вашингтон МВФ сподели, че цената на подценяването на устойчивостта на инфлацията може да бъде мъчително висока и да докара до нов мъчителен кръг от покачвания на лихвените проценти, които могат да ограбят стопанската система от огромна сума парче напредък.

Европейската централна банка и другите централни банки, които не са част от 20-те страни от еврозоната „ доближават върха на циклите на лихвените си проценти, до момента в който някои започнаха да понижават лихвените проценти “, сподели МВФ в своите два пъти годишни районни стопански вероятности за Европа. „ Въпреки това към момента е нужна продължителна ограничаваща позиция, с цел да се подсигурява, че инфлацията се връща към задачата. “

Исторически са нужни приблизително три години, с цел да се върне инфлацията към по-ниски равнища, до момента в който някои антиинфлационни акции лишиха даже повече време, сподели МВФ. Въпреки че наподобява, че централните банки са прекратили поредицата си от покачвания, неуспехът да довършат работата и произлизащото от това връщане към покачвания на лихвените проценти може да коства колкото цялостен процентен пункт от годишното икономическо произвеждане.

Алфред Камер, шеф на отдела за Европа на МВФ, предизвести против „ прибързано празнуване “, до момента в който приказва пред публицисти по отношение на вероятностите. „ По-малко коства да се бъдете прекомерно стегнати, в сравнение с прекомерно хлабави " с лихвената политика, сподели Камер. ЕЦБ, която спря повишението на лихвените проценти на 26 октомври за първи път от повече от година, „ е в добра позиция “, сподели той.

Инфлацията в еврозоната доближи връх от 10,6% през октомври 2022 година и устойчиво спадна до 2,9% през октомври.

Европейската централна банка увеличи референтната си рента по депозитите с цели 4,5 процентни пункта сред юли 2022 година и септември 2023 година, от минус 0,5% на 4%. По-високите лихви са типичният инструмент, който централните банки употребяват за управление на инфлацията, защото по-високите лихви значат по-високи разноски по заеми за потребителски покупки и финансиране на нови чиновници и фабрично съоръжение. Това понижава търсенето на артикули и облекчава натиска върху цените, само че също по този начин може да навреди на растежа - мъчно деяние за ЕЦБ.

МВФ сподели, че Европа се е насочила към „ меко приземяване “ след въздействието на повишението на лихвените проценти и не планува криза, до момента в който прогнозите за напредък остават несигурни и може се окажат по-добри или по-лоши от предстоящото.

Той предвижда напредък от 0,7% за тази година за еврозоната и 1,2% през идната година. Ако инфлацията спадне по-бързо от предстоящото, това ще усили действителния приход на потребителите и разноските и растежът може да се подобрят. Но ескалацията на войната на Русия против Украйна и съпътстващите я увеличени наказания и спирания на търговията може да значат по-слаб напредък.

Засега месечната война сред Израел и Хамас в Газа докара до краткотрайно повишаване на цените на петрола, само че не наруши европейската стопанска система, сподели Камер.

Водещи истории

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР