Международният съд в Хага вече заседава по делото на Украйна

...
Международният съд в Хага вече заседава по делото на Украйна
Коментари Харесай

Думата геноцид. Как двама души започнаха първото от делата срещу Русия

Международният съд в Хага към този момент заседава по делото на Украйна против Русия. Това може да не спре войната, само че ще се отрази на метода, по който един ден ще се написа историята.

Прилича на екшън с непобедими от бурята герои, само че е самата действителност. Докато Русия бомбардира Украйна, са се намерили най-малко двама украинци, които не са взели участие в улични боеве, не са приготвяли коктейли „ Молотов “, едва ли са следили даже новините от фронта. Писали са отегчителен за четене документ, който ще може да се оцени чак след доста години – правосъден иск, с който Украйна упорства, че Русия я атакува под подправения претекст, че Киев е правил геноцид.

Двамата са Оксана Золотарьова , която управлява дирекцията по интернационално право във външното министерство, и Антон Кориневич , чиято публична служба е изпразнена от наличие – той е „ непрекъснат представител на президента на Украйна в Крим “, само че от Русия още преди осем години. Законните управляващи нямат достъп до полуострова. Офисът на Кориневич се намира в най-близкия до Крим огромен украински град – Херсон. Но и самият Херсон от съветската войска преди дни.
Какво желае Украйна от Международния съд
На 27 февруари, четвъртият ден от съветската експанзия, Украйна се обърна към Международния съд, който е орган на Организация на обединените нации за разрешаване на разногласия сред страни.

В, подписан от Золотарьова и Кориневич, се споделя, че Русия е употребила подправен претекст, с цел да нахлуе в Украйна и моли съда да се произнесе по този въпрос. Фалшивият претекст, съгласно Киев, е изказванието, че Украйна в продължение на 8 години е правила геноцид против популацията на Донбас и това е наложило Москва да отбрани потърпевшите, като изпрати военни елементи в Украйна.

Украйна упорства Русия да й изплати репарации за нанесените вреди.

Ако съдът се съгласи с всичко това, необятната аудитория ще направи минимум два извода: че в Донбас не е имало геноцид, осъществяван от Украйна, и че Русия е нахлула в Украйна по някаква друга причина, само че не и по тази.
Колко време ще е нужно на съда
Делата в Международния съд се гледат с години. Един образец: искът на Босна, с който страната твърдеше, че Сърбия е направила геноцид по време на югославските войни, се разглеждаше 14 години. Делото на Хърватия, обвинила Сърбия в същото закононарушение, лиши близо 16 години.

Значението на тези решения се отнася доста повече до метода, по който един ден ще се написа историята, в сравнение с до незабавното реализиране на правдивост в интернационалните връзки.
Няма ли метод да стане по-бързо
Съществува една „ малка врата “ по въпроса за периодите и Украйна я употребява.

Золотарьова и Кориневич внесоха и в Международния съд, а то към този момент изисква незабавна процедура и бърз отговор. Киев упорства Русия да бъде задължена да спре военните си дейности, до момента в който съдът реши на чия страна е правотата. Това се назовава налагане на „ привременни ограничения “.

Именно този въпрос в понеделник, 7 март – единствено седмица, откакто Украйна сложи въпроса. Съдиите настояват, че ще се произнесат за привременните ограничения в оптимално съкратени периоди.
Какво споделя Русия за това дело
Русия бойкотира съвещанието на Международния съд в понеделник, тъй че в залата беше изслушана единствено Украйна. Това отношение демонстрира, че даже и съдът да наложи на Москва привременни ограничения, Русия едва ли ще ги извърши и едва ли ще спре военните дейности.

Но това е дълготраен риск от още по-голямо задълбочаване на интернационалната изолираност на Русия, тъй като съдът е орган на Организация на обединените нации, интернационална организация, която Москва цени и с чиито решения се преценява.

Решенията на съда са наложителни.
Какво в действителност значи геноцид
Според по този въпрос геноцид значи предприемането на такива дейности, които са „ осъществени за да се унищожи, частично или напълно, една национална, етническа, расова или религиозна група като такава “.

За демонстрация на геноцид се считат убийства на членове на групата, причиняване на съществени телесни или душевни повреди, съзнателно налагане на условия за живот, целящи физическото заличаване на групата, и други Но с цел да се признае геноцид в съда, преди всичко би трябвало да е потвърдена геноциднатацел.

За геноцид е прието убийството на над 800 000 тутси в Руанда и на над 8000 момчета и мъже мюсюлмани в Сребреница, Босна.

Конвенцията на Организация на обединените нации задължава страните да осъществят предварителна защита на геноцида, да го „ предотвратяват и санкционират “.

В съответния случай Украйна твърди, че Русия е "злоупотребила " с този текст, интерпретирала е погрешно смисъла на термина "геноцид ", отправила е "напълно голословно " и "фалшиво " обвиняване към Украйна, на което се е позовала, с цел да употребява военна мощ. С това Русия е "подкопала задачите и дилемите " на конвенцията.

В основата на това дело е интерпретацията, която Русия е направила на конвенцията за геноцида. Рано или късно в хода на делото ще възникне и въпросът за съветските доказателства, които са й разрешили да заключи, че в Украйна е бил осъществяван точно геноцид в продължение на 8 години.
Какво твърди Путин
Путин произнесе две речи, в които използва думата "геноцид ".

На 21 февруари два региона на Украйна, като изясни решението си в това число с това, че „ в продължение на 8 години “ Украйна е правила геноцид над популацията в тези региони. Путин и на 24 февруари, когато изясни за какво Русия подхваща „ специфична военна интервенция “ против Украйна.

В нито едно изявление той не уточни коя „ национална, етническа, расова или религиозна група “ е била обект на този геноцид съгласно него.

Путин е създател на публикация, в която дефинира народите на Украйна и Русия като един народ. Това подкопава личната му логичност, че представител на съответната, съгласно него, национална група може да цели заличаване на същата национална група като такава.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР