Международният съд в Хага реши днес, че е в неговите

...
Международният съд в Хага реши днес, че е в неговите
Коментари Харесай

Русия ще бъде изправена пред най-високопоставения съд в света заради Украйна

Международният съд в Хага реши през днешния ден, че е в неговите пълномощия да прегледа желае на Украйна против намесата на Русия в страната и поддръжката ѝ за сепаратисти в Крим и Източна Украйна. Най-високопоставеният съд в света е част от структурите на Организация на обединените нации и се произнася по разногласия сред страни. Решенията му са дефинитивни и не подлежат на обжалване, само че няма и средства, с които на страните да бъде наложено те да ги изпълнят. Поради това в предишното огромни страни са пренебрегвали крайния резултат от каузи против тях.

Следващата стъпка е да стартират чувания всъщност и това най-вероятно ще се случи през 2020 година

Съдия Абдулкауи Юсюф заяви, че е отритнат опитът на Русия да оспорва юрисдикцията на съда по тази тематика. Според Москва допускането на украинския иск можело да се употребява като предлог за отменяне законността на анексирането на Крим през 2014 година

Днешното решение основава още повече проблеми за президента Владимир Путин, защото е казус, който може да засегне други случаи като хипотетичната връзка на съветската войска със свалянето на малайзийския пътнически аероплан от полет MH17 над Източна Украйна през юли 2014 година Според Киев съветската поддръжка за сепаратистите, направлявали територията, над която стана нещастието с гибелта на близо 300 души, е нарушаване на спогодба на Организация на обединените нации, забраняваща финансирането на терористични групировки.

Трима руснаци и украинец са упрекнати до момента за свалянето на самолета и през март ще бъдат съдени задочно в Холандия. Международна проверяваща група твърди, че ракетната установка, от която е стреляно, е пристигнала не от Украйна, а от съветска военна част край Курск. Русия упорства, че няма нищо общо със случилото се.

През 2017 година управляващите в Киев желаеха Международният съд да подреди на Русия да спре да финансира и оборудва проруските сили в Източна Украйна, както и да приключи дискриминирането против етническите татари в Крим. По публични данни от експлоадирането на спора при започване на 2014 година са починали над 13 000 души.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР