Международният съд на ООН в Хага постанови днес решение в

...
Международният съд на ООН в Хага постанови днес решение в
Коментари Харесай

Международният съд на ООН постанови решение в полза на Катар по спора за наложената въздушна блокада

Международният съд на Организация на обединените нации в Хага постанови през днешния ден решение в интерес на Катар по разногласието за наложената на страната въздушна обсада от три други страни от Персийския залив и Египет , съобщи Франс прес.

Съдиите от Международния съд на Организация на обединените нации " отхвърлиха с единогласие " жалбата на Саудитска Арабия, Бахрейн, Египет и Обединените арабски емирств а против решение по разногласието в интерес на Катар, взето през 2018 година от Международната организация за гражданска авиация. Тази организация се произнесе през 2018 година, че разполага с подготвеност да реши спора по молба на Катар, който упрекна останалите четири страни в нарушаване на съглашение, уреждащо свободата на комерсиалното въздухоплаване в непознато въздушно пространство.

Решението на основания в Хага съд е по отношение на основен детайл от спора, почнал преди три години сред Катар и останалите четири страни.

Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Бахрейн и Египет прекъснаха през юни 2017 година дипломатическите си връзки с Катар, откакто упрекнаха катарските управляващи, че финансират тероризма и поддържат Иран.

Четирите страни не разрешиха на катарски самолети да минават през въздушното им пространство и да се приземяват на техни летища и преустановиха комерсиалните си и морските си връзки с Катар.

Катар изрази през днешния ден задоволството си от решението на Международния съд на Организация на обединените нации и съобщи, че страните, наложили блокадата, ще бъдат изправени пред правораздаването за нарушение на интернационалните правила.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР