Международният съд на ООН в Хага нареди на Великобритания да

...
Международният съд на ООН в Хага нареди на Великобритания да
Коментари Харесай

Съдът в Хага нареди на Англия незабавно да върне островите Чагос на Мавриций

Международният съд на Организация на обединените нации в Хага подреди на Англия да върне островите Чагос " колкото се може по-бързо " на някогашния им притежател Мавриций, обявявайки английската окупация на архипелага за противозаконна, предава в. " Гардиън ".

Въпреки че решението на съда не може да принуди Лондон да върне островите принудително, недвусмисленото умозаключение на съдиите е позорен удар по престижа на Англия на международната сцена. Казусът бе отправен до Хага след гласоподаване през 2017 година в Организация на обединените нации, където с голямо болшинство страните членки гласоподаваха Англия да отиде на съд.

Президентът на интернационалния съд, Абдулгауи Ахмед Юсуф, съобщи, че отцепването на Чагоския архипелаг през 1965 година от Мавриций е осъществено без " свободното и откровено предпочитание на засегнатото локално население ". Той настоя островите да бъдат върнати на някогашния им притежател и процесът на деколонизация да бъде завършен.
 Сравнение на военната мощност на Индия и Пакистан  Как британците изселиха цялостен архипелаг поради американска военна база  Когато самите араби желаят да опазят Европа от себе си
Трагедията на локалното население стартира през 60-те години на предишния век, когато Съединени американски щати си набелязват най-големия остров от архипелага - Диего Гарсия - за построяването на основна военна база в Индийския океан. След сделка с английското държавно управление, стартира насилственото изселване на цялото население от 1500 души, а на мястото на някогашния островен парадайс е издигната голяма военна база, която се употребява и до ден-днешен.

След оповестяването на независимостта си през 1968 година, Мавриций получава повече от 4 милиона английски лири в подмяна на архипелага Чагос. Миналата година пред Организация на обединените нации обаче страната съобщи, че Англия я е предиздвикала принудително да продаде островите и е изгонила популацията им. Нещо, което е в противоречие с резолюция 1514 на Организация на обединените нации от 1960 година, която не разрешава подялбата на колонии преди тяхната самостоятелност.

С 13 гласа " за " и единствено един " срещу " съдът в Хага гласоподава в интерес на незабавното връщане на островите на Мавриций. Единственият арбитър, дал своя вот " срещу ", е американец, добавя " Гардиън ". Оттам допълват, че решението е изразено с изненадващо директни и внезапни думи, нещо нетипично за съда.

Говорител на английското външно министерство е декларирал, че съдът в Хага единствено може да посъветва Лондон, като страната му ще прегледа случая по-подробно, само че военната база в Индийския океан пази сигурността на Англия и на целия свят от терористични закани, закононарушения и пиратстване.

 Карта, на която се вижда местонахождението на Мавриций, покрай Мадагаскар, и островите Чагос, някогашна благосъстоятелност на Мавриций, в средата на Индийския океан. Източник: Гугъл.

От Си Ен Ен допълват, че решението слага под въпрос ориста на американската военна база на Диего Гарсия, която от десетилетия е основна за военната мощност на Съединени американски щати в района, откъдето изхвърчат бомбардировачите на задачи в Азия и Южнокитайско море. Оттам допълват, че в случай че Лондон реши да съблюдава решението и да върне архипелага на Мавриций, тогава Вашингтон ще би трябвало да предоговори договорката за военната база с локалното държавно управление. Възможно е обаче да се наложи да реалокират базата си, в случай че се стигне до там.

Джеръми Корбин, водачът на Лейбъристката партия, приветства думите на Международния съд в Хага, като назова дейностите на родината си " срамни ".

Подробна история на тежката орис на чагосиянците може да прочетете тук.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР