Международният разследващ екип назова днес четирима заподозрени за свалянето над

...
Международният разследващ екип назова днес четирима заподозрени за свалянето над
Коментари Харесай

Трима руснаци и един украинец заподозрени за свалянето на полет MH17

Международният проверяващ екип назова през днешния ден четирима обвинени за свалянето над Украйна през 2014 година на аероплан на Малайзийските авиолинии, съобщи ДПА.

Смята се, че обвинените са докарали зенитната ракетна установка " Бук " от Русия в конфликтната зона в Източна Украйна. Ракетният комплекс е възложен от въоръжените сили на Русия и е употребен за свалянето на самолета над регион под контрола на проруските бунтовници, сподели проверяващият екип пред кореспонденти. Заподозрените са съветските жители Игор Гиркин, Сергей Дубински и Олег Пулатов и жителят на Украйна Леонид Харченко. Те са оповестени за интернационално търсене, съобщи Българска телеграфна агенция.

Майката на един от 298-те починали във взривения във въздуха " Боинг-777 " в полет от Амстердам за Куала Лумпур заяви през днешния ден, че четиримата ще бъдат подсъдими на развой, който ще стартира на 9 март 2020 година, съобщи АП. Силене Фредрикс-Хохзанд, чийто наследник и приятелката му са измежду жертвите, изрази облекчение, че пет години след трагичния за нея 17 юли 2014 година някой ще бъде държан виновен. Тя добави, че не чака някои от обвинените да участва на процеса.

Разследващият екип, формиран от детективи и прокурори от Холандия, Малайзия, Австралия, Белгия и Украйна, разгласи предходната година, че без подозрение ракета от комплекса " Бук " е поразила Боинга от полет MH17 на Малайзийските авиолинии. Бе обявено също, че зенитният комплекс произлиза от съветската 53-а зенитна ракетна бригада с база в Курск, напомни Асошиейтед прес.

ТАСС напомни, че тогава Русия е отхвърлила тези изказвания и е заявила, че нито един зенитноракетен комплекс не е прекосявал украинско-руската граница. Москва съобщи, че ракетата, свалила самолета, е била на украинска територия от 1986 година и от този момент не се е прибирала в Русия

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР