Международният празник на труда 1 май бе отбелязан не само

...
Международният празник на труда 1 май бе отбелязан не само
Коментари Харесай

Как на Балканите отпразнуваха 1 май?

Международният празник на труда 1 май бе маркиран освен с празнични, само че и с протестни шествия в някои страни на Балканите .
 
В Хърватия празникът стартира със алегорично шествие на Съюза на самостоятелните синдикати в страната под мотото " За промени, за народа ". Протестът прикани за обективни заплати, по-добри условия на труд, качествено обучение, налична за всички здравна система, ефикасна правосъдна система и възобновяване на доверието в институциите.
 
В загребския парк " Максимир " кметът Милан Бандич и тази година провежда разпределяне на 60 000 порции фасул за жителите , а на входа на парка ръководителят на опозиционната Социалдемократическа партия (СДП) Давор Бернардич раздаде червени карамфили.
 
Черна гора и Босна и Херцеговина са единствените от някогашна Югославия, в които нямаше алегорични митинги, а единствено празнични шествия.
 
В Турция първомайските митинги доведоха до арести . Полицията в Истанбул арестува повече от 10 протестиращи на площад " Таксим " в града, противопоставяйки се на възбраната за достъп до площада по случай празника. Малка група от към 25 души се опита принудително да стигне до Таксим. Площадът има особена алегорична стойност за Турция, откогато през 1977 година бяха убити 43 души по време на празника за 1 май. Тогава по стачкуващите беше стреляно от близка постройка.
 
В гръцката столица Атина огромна част от централната част бе затворена за придвижване на коли поради проведените от синдикатите демонстрации . Членовете на двата съществени профсъюза на страната, се събраха на централния площад „ Клафтмонос “ за митинги против осемте години строги ограничавания върху гърците.
 
В Деня на труда бе парализирано и гръцкото мореплаване с 24-часовата стачка на гръцките моряци. Общогръцката федерация на моряците съобщи, че дейностите са в името на продължаващия спор за промени в законите, регулиращи корабоплаването в Гърция.
 
В Сърбия Деня на труда бе маркиран от членове на Социалистическата партия и на ръководещата коалиция . Вицепрезидентът Александър Антич поздрави жителите с „ икономическото израстване “ на страната. Според него " единствено една стопански мощна Сърбия може да бъде обществено виновна и правата на работещите могат да бъдат предпазени единствено в такава страна ".
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР