Международният натиск се увеличава върху лидерите на преврата в Нигер, докато стотици се събират в подкрепа на хунтата

...
Поддръжници на управляващата хунта в Нигер държат руско знаме в
Коментари Харесай

Поддръжници на управляващата хунта в Нигер държат руско знаме в началото на протест, призован да се бори за свободата на страната и да отблъсне чуждата намеса в Ниамей Поддръжници на управляващата хунта в Нигер държат руско знаме в началото на протест, призван да се бори за свободата на страната и да отблъсне чуждата намеса в Ниамей - Авторско право Sam Mednick/Авторско право 2023 The AP. Всички права запазени. От Euronews  с AP Публикувано на 04/08/2023 - 08:34

Международният натиск се увеличи в четвъртък срещу лидерите на преврата в Нигер, тъй като американският държавен секретар каза, че Съединените щати „стоят много“ в подкрепа на западноафриканските лидери, които заплашиха да използват сила за възстановяване на демокрацията на нацията, а Сенегал предложи войски за помощ .

Докато стотици антифренски протестиращи се събраха в столицата на Нигер в подкрепа на управляващата хунта, държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен предложи обща подкрепа за регионалния блок, известен като ECOWAS, въпреки че не спомена конкретно заплахата от военни действия.

Блинкен каза пред репортери в Ню Йорк, че САЩ вярват, че усилията на блока за възстановяване на сваления президент Мохамед Базум са „важни, силни и имат нашата подкрепа“.

Министърът на външните работи на Сенегал каза, че тя страната ще участва във военна намеса, ако ECOWAS реши да действа. „Сенегалските войници трябва да си ходят... тези държавни преврати трябва да бъдат спрени“, каза Айсата Тал Сал.

Междувременно военните лидери на Нигер се опитаха да използват антизападните настроения, за да укрепят превземането си. Хунтата преустанови телевизионният оператор RFI и телевизия France 24 да не излъчват в страната, според френското министерство на външните работи. Спирането е част от „авторитарните репресии“ на хунтата, написа министерството в X, платформата за социални медии, известна преди като Twitter.

Превратът от миналата седмица свали Базум, чието възшествие беше първото мирно, демократично прехвърляне на властта на Нигер от независимостта от Франция през 1960 г. Превратът разпали бурни антифренски настроения и повдигна въпроси за бъдещето на борбата срещу екстремизма в африканския Сахел регион, където Русия и западните страни се бориха за влияние.

Превратът беше осъден от западните страни и блока ECOWAS, който заплаши насилствено да премахне хунтата, ако тя не върне властта на Базум. С нарастването на напрежението в столицата Ниамей и региона много европейски страни предприеха мерки за евакуация на своите граждани.

ГЛЕДАЙТЕ: Масов митинг в Нигер в подкрепа на неотдавнашния преврат с някои хора, носещи руски знамена Страни от ЕС за евакуация на граждани от Нигер, докато лидерите на преврата получават подкрепа от западноафриканските хунти Кризата в Нигер се задълбочава, докато европейските нации се евакуират, превратът осигурява подкрепа от други хунти

На протеста в четвъртък, организиран от хунтата и групите на гражданското общество в деня на независимостта на Нигер, протестиращите размахаха юмруци във въздуха и скандираха подкрепа за съседните страни, където военните също поеха властта през последните години. Някои развяваха руски знамена, а един мъж размахваше руско и нигерско знаме, зашити заедно.

„Повече от 13 години нигерийският народ страда от несправедливости“, каза протестиращият Моктар Абду Иса. Хунтата „ще получи ни от това, с Божията воля... те ще освободят нигерския народ.“

„Писна ни от французите“, добави той.

Остава неясно дали мнозинството от населението подкрепя преврата и в много части на столицата хората живееха нормално в четвъртък.

Президентът на САЩ Джо Байдън използва повода за деня на независимостта на Нигер, за да призове Базум да бъде освободен и да има демокрация възстановен.

„Нигерският народ има право да избира своите лидери. Те изразиха волята си чрез свободни и честни избори – и това трябва да се уважава“, каза той в изявление.

Говорителят на Съвета за национална сигурност на Белия дом Джон Кърби каза, че администрацията все още е фокусирана върху дипломацията.

„Все още вярваме, че има време и място за това. Прозорецът няма да бъде отворен завинаги“, каза Кърби.

В обръщение към нацията в сряда, новият военен лидер, генерал Абдурахман Чиани, нападна онези, които осъдиха преврата и призова населението да бъде готово да защитава нацията. Той каза, че суровите санкции, наложени миналата седмица от ECOWAS, са незаконни, несправедливи и нечовешки.

ECOWAS определи краен срок до неделя за хунтата да върне Базум, който остава под домашен арест.

В публикация във The Washington Post Базум описва себе си като заложник, който е един от стотиците произволно арестувани граждани. Той каза, че ситуацията със сигурността на нацията му се подобрява преди преврата, но сега е изложена на риск, защото Нигер ще загуби чуждестранна помощ и терористичните групи ще се възползват от неговата нестабилност.

„В нашия час на нужда призовавам Правителството на САЩ и цялата международна общност да ни помогнат да възстановим нашия конституционен ред“, написа Базум в материала, публикуван онлайн късно в четвъртък.

След изтичането на крайния срок, определен от ECOWAS, се очаква блокът да вземе решение с консенсус относно следващата стъпка, както е препоръчано от началниците на отбраната.

На среща на блока в Абуджа, столицата на Нигерия, Brig. Ген. Тукур Исмаила Гусау, говорител на отбраната на Нигерия, каза, че началниците на отбраната са били помолени да излязат с военно решение, което се надяват да бъде „последният вариант“.

Санкциите на блока включват спиране на енергията транзакции с Нигер, който получава до 90% от енергията си от съседна Нигерия, според Международната агенция за възобновяема енергия.

Франция има 1500 войници в Нигер, които провеждат съвместни операции с нейните военни срещу джихадисти, свързани с ал. -Кайда и групировката "Ислямска държава". Съединените щати и други европейски държави помогнаха за обучението на войските на Нигер.

Нигер се смяташе за последния надежден партньор на Запада в региона, но някои в страната виждат Русия и нейните Наемническата група Вагнер, която действа в шепа африкански държави, като мощна алтернатива.

Новата хунта не каза дали възнамерява да се съюзи с Москва или да се придържа към западните партньори на Нигер, но този въпрос стана централно за разгръщащата се политическа криза Съседните Мали и Буркина Фасо - и двете управлявани от хунти - се обърнаха към Москва.

Преди демонстрацията в четвъртък френското посолство в Ниамей поиска от правителството на Нигер да гарантира сигурността на своите помещения след като беше атакуван от протестиращи и една врата беше подпалена.

Президентът на Нигерия, Бола Тинубу, изпрати две делегации в четвъртък, за да се справят с кризата в Нигер.

Група от ECOWAS начело с бившия нигерийски държавен глава ген. Абдулсалами Абубакар беше на път за Нигер. Втора група, водена от посланик Бабагана Кингибе, отиде да се свърже с лидерите на Либия и Алжир, каза Аджури Нгелале, специален съветник на президента.

Източник: euronews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР