Международният наказателен трибунал за бивша Югославия в Хага осъди някогашния

...
Международният наказателен трибунал за бивша Югославия в Хага осъди някогашния
Коментари Харесай

Трибуналът в Хага осъди Младич на доживотен затвор

Международният углавен арбитражен съд за някогашна Югославия в Хага осъди тогавашния пълководец на босненските сърби Ратко Младич на пожизнен затвор, откакто го призна за отговорен по обвинявания в закононарушения против човечеството, геноцид и военни закононарушения.

Присъдата беше прочетена от ръководителя на съдийската гилдия по делото Алфонс Орие .

Трибуналът призна Младич за отговорен по 10 обвинявания за закононарушения, осъществени по време на военния спор в някогашна Югославия през 1992-1995 година, при който умират 100 000 души, а други 2,2 млн. са принудени да изоставен домовете си.

„ Заради осъществяването на тези закононарушения трибуналът осъжда Ратко Младич на пожизнен затвор “, съобщи арбитър Орие и добави, че закононарушенията на някогашния сръбски пълководец са „ измежду най-отвратителните, познати на човечеството “.

Процесът против „ касапина от Босна “ е последното дело пред интернационалния арбитражен съд, който ще затвори порти идващия месец. Той продължава към този момент четири години и е едно от най-значимите каузи за военни закононарушения в Европа след Нюрнбергския арбитражен съд частично поради мащабите на осъществените закононарушения.

Присъдата на Младич беше оповестена в негово неявяване, защото той трябваше да бъде изведен наложително от залата, откакто се развика на съдиите.

Емоционалният изблик пристигна, откакто арбитър Орие отхвърли настояването на отбраната днешното съвещание да бъде прекъснато, защото Младич има високо кръвно и не е в положително здравословно положение.

Според юриста положението на подсъдимия се дефинира като хипертонична рецесия и продължаването на съвещанието може да докара до „ съдбовни “ последици.

След като получил отвод, Младич станал от мястото си и почнал да крещи: „ Те лъжат, вие лъжете. Не се усещам добре “, след което бил отведен принудително от двама охранители.
 Ратко Младич Guliver/Getty Images
Присъдата му беше приветствана от комисаря на Организация на обединените нации за човешки права Зеид Раад ал Хюсеин , който я назова „ забележителна победа на справедливостта “. По думите му решението на трибунала е „ предизвестие за причинителите на сходни закононарушения, че те няма да избягат от правораздаването, без значение от това какъв брой са влиятелни… Те ще бъдат подведени под отговорност “, уточни той.

„ Касапинът от Босна “ бе хванат в дребните часове на 26 май 2011 година, откакто се укрива в продължение на 16 години. В тази нощ четири автомобила с представители на силите за сигурност влизат в село в Северна Сърбия, до момента в който всички към момента спят. Те откриват Младич в двора на къща, принадлежаща на братовчед му и го водят в Белград. След мощен напън от страна на Брюксел сръбските управляващи го предават на Трибунала.
 Ратко Младич Guliver/Getty Images
Ратко Младич е упрекван в гонене и принудително изселване на мюсюлманско население от Босна и Херцеговина, бомбардировки и обстрел на град Сараево, геноцид, преследвания и депортация на поданици на Сребреница, както и взимане за заложници на военни наблюдаващи от Организация на обединените нации.

През годините 74-годишният Младич претърпява няколко сърдечни удара, които утежняват здравето му.
 Ратко Младич Guliver/Getty Images
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР