Международният наказателен съд (МНС) да може да разследва предполагаемото клане

...
Международният наказателен съд (МНС) да може да разследва предполагаемото клане
Коментари Харесай

Гутериш иска международно разследване на клането в Изюм

Международният углавен съд (МНС) да може да проверява хипотетичното кръвопролитие в източния украински град Изюум. 

Такива очаквания изрази генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш в изявление за FRANCE 24 и RFI, в което главно разисква войната с Украйна и хода на договарянията по иранското съглашение. Той направи изказването два дни преди началото на 77-ата Генерална асамблея на Организация на обединените нации в Ню Йорк.

" Страхувам се от военна ескалация, сподели Гутериш в отговор на въпрос за посоката, която евентуално ще поеме войната в Украйна. Перспективите за мирни договаряния са доста далечни. Украинците и руснаците считат, че могат да завоюват войната и не виждам никаква опция за започване на съществени мирни договаряния в кратковременен проект.
 Украйна откри всеобщ гроб с 440 тела в Изюм
Украйна откри всеобщ гроб с 440 тела в Изюм

Все още Русия не е коментирала откритието

Единственото позитивно развиване през последните шест месеца, съгласно Гутериш, е съглашението .

Припомняме, че по-рано тази седмицаТе споделиха, че множеството от убитите са цивилни и че мястото потвърждава военни закононарушения, осъществени от съветските сили, които са окупирали региона в продължение на месеци.

Русия отхвърля да е атакувала цивилни или да е направила военни закононарушения.

Изюм е град в южната част на Харковска област, който съветската войска завладя при започване на април. Градът имаше огромно стратегическо значение за настъплението на съветските войски в Донецка област.

На 10 септември украинските войски навлязоха там по време на огромно контранастъпление. Руската войска съобщи, че вследствие на " прегрупиране " е изтеглила войските си от града.

Относно нуклеарната договорка с Иран от 2015 година, която беше надълбоко замразена, откакто тогавашният президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп се отдръпна от съглашението, Гутериш разкри, че преди две седмици той е бил " уверен, че сме на път да реализираме съглашение. Но по-късно нещата станаха по-сложни ", призна той.

Съвместният изчерпателен проект за деяние (JCPOA) от 2015 година, съгласно Гутериш, " бе един от най-големите дипломатически триумфи през последните години и е огромен позор, че Съединени американски щати се отдръпнаха от него ". Повече от седем години по-късно Гутериш акцентира, че " в действителност е жизненоважно да се върнем към това съглашение ".
 Белият дом с нови обвинявания към Иран за нуклеарната договорка
Белият дом с нови обвинявания към Иран за нуклеарната договорка

Напрежение сред Техеран и Белия дом

Припомняме, че върховният представител на Европейски Съюз по външната политика Жозеп Борел към този момент призна, че договарянията за връщане на Иран и Съединени американски щати Борел съобщи, че сега не може да предложи нищо друго, с цел да изведе договорката от задънената улица.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР