Международният мемориал в бившия нацистки концентрационен лагер Аушвиц-Биркенау се намира

...
Международният мемориал в бившия нацистки концентрационен лагер Аушвиц-Биркенау се намира
Коментари Харесай

Аушвиц — отвъд възпоминанието

Международният мемориал в някогашния нацистки концентрационен лагер " Аушвиц-Биркенау " се намира на по-малко от километър от основната врата.

Разстояние, което посетителят може да измине единствено за 10 минути.

Но какъв брой е тежка всяка стъпка.

Следвайки коловоза, по който над милион мъже, дами и деца са били водени към ужасната си гибел, човек е преследван от мисълта за трагичната некадърност на човечеството да предотврати толкоз огромно всеобщо изтребване на почтени хора. И от огромната ни отговорност да подсигуряваме, че то в никакъв случай няма да се случи още веднъж. На паметника четем въпиещия апел: Нека това място бъде вечно зов на обезсърчение и предизвестие за човечеството.

Тази година означаваме 75-ата годишнина от освобождението на " Аушвиц ". В Европа и по целия свят се организират голям брой възпоменателни прояви — значима опция да се отдаде респект на шестте милиона евреи и многото други, убити от нацистите заради тяхната етническа принадлежност, еднаквост или убеждения. Това е и мотив за размисъл по отношение на Холокоста и неговите последствия за обществата ни до през днешния ден.

Това е и мотив, с цел да потвърдим, че помним.

Паметта обаче не е задоволителна. На 23 януари, на Петия международен конгрес за Холокоста в Йерусалим, ръководителите на Европейската комисия, Европейския съвет и Европейския парламент изпратиха изрично обръщение: " Всички страни — членки на Европейския съюз, са единни в решимостта си, че никакви форми на расизъм, антисемитизъм и ненавист нямат място в Европа, и ще създадем всичко належащо, с цел да им противодействаме ".

Европа към този момент реализира доста. 16 страни — членки на Европейски Съюз, към този момент поддържаха работната формулировка на антисемитизма в границите на Международния алианс за възпоменание на Холокоста — съществена обща основа за идентифициране на явлението във всичките му форми и за справяне с него.

Място за блаженство обаче няма. За страдание антиеврейските произшествия нарастват. В неотдавнашно необятно изследване измежду европейските евреи всеки трети от интервюираните оповестява, че е бил обект на тормоз, когато е носел или показвал на обществено място движимости, които могат да го разпознават като евреин.

Атаките с огнестрелно оръжие в Хале и Брюксел красноречиво припомнят, че 75 години след Холокоста антисемитизмът продължава да лишава човешки животи и да заплашва самата конструкция на нашите общества. Защото, когато някой стреля с оръжие в синагога на Йом Кипур или в музей в самото сърце на европейската столица, това не е нахлуване единствено против еврейската общественост. Това е офанзива и против всички нас. Срещу главните ни полезности и правила. Срещу единството, многообразието и доближаването в обществата ни. Срещу всичко, което съставлява европейския ни метод на живот.

Историята помни по какъв начин по време на Втората международна война българите избавиха повече от 48 000 сънародници евреи от нацистките концентрационни лагери. Днес България е дом на значима еврейска общественост и e една от първите страни, които одобряват работно определение за антисемитизма и назначават народен координатор за битката против него.

Родом от Солун, аз надълбоко осъзнавам големия принос на еврейската просвета към нашето европейско завещание. Както и ужасяващите последствия от Холокоста върху град, който в миналото е бил преуспяващ сефарадски еврейски център, прочут като " Madre de Israel ", с помощта на своята говореща шпаньолски общественост.

Под управлението ми Европейската комисия сътвори нов специфичен екип за битка с антисемитизма, който да подкрепя и координира напъните на всички страни членки за създаване на всеобхватни национални тактики: от битката с закононарушенията от ненавист и враждебната тирада до закрилата и интеграцията на еврейските общности и до образованието и повишението на осведомеността.

Сигурността продължава да бъде най-голямата угриженост на еврейските общности. И ние работим за завършването на Съюз на сигурност на Европейски Съюз, в който всеки европеец — без значение от религия, генезис или място на престояване — да се усеща в сигурност. Ще продължим да поддържаме дейностите на страните членки за попречване на радикализацията, за битка с изявленията онлайн, пораждащи ненавист, и за гарантиране на физическата сигурност на еврейските общности. Синагогите, общинските центрове, учебните заведения и университетите би трябвало да бъдат места, където еврейската просвета не се нападна, а се почита, учи и популяризира.

Успоредно с това би трябвало да увеличим напъните си в региона на образованието — най-мощния ни инструмент за попречване на антисемитските произшествия в по-дългосрочен проект. Трябва да учим децата си, да осведомяваме жителите си, да образоваме правоприлагащите и правосъдните чиновници за Холокоста и за актуалните форми на антисемитизъм. Училищата и една амбициозна стратегия за приобщаващо обучение могат да имат съществена роля за смяна на схващанията и настройките. И тук стратегиите на Европейския съюз за подвижност на студентите и за научни проучвания могат да предложат скъпа поддръжка за тактиките на страните членки.

И най-после, би трябвало да е ясно, че антисемитизмът не е единствено европейски проблем. Той изисква световен отговор и за тази цел Европейският съюз би трябвало да сплоти напъните си с всички страни и интернационалните организации, които са подготвени да отстояват правата на индивида и полезностите ни тъждество, плурализъм, разнообразие и независимост на религията и на изразяването на мнение.

На 27 януари, понеделник, дружно с оживели от Холокоста и политически водачи от целия свят ще извървя дистанцията от Портата на гибелта до паметника в " Биркенау " от името на Европейския съюз, с цел да почета тези, които са починали на това място, и милионите други, които са страдали и не престават да бъдат заплашвани от чумата на антисемитизма.

Това е наш дълг.

Не единствено да помним, само че и да надигаме глас и да действаме.

*Маргаритис Схинас е заместник-председател на Европейската комисия, отговарящ за одобряването на европейския метод на живот. Неговите отговорности включват съгласуване на напъните за битка с антисемитизма. News.bg разгласява обръщението на Маргаритис Схинас със съдействието на представителството на Европейска комисия в България.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР