Международният фестивал в село Антимово събра самодейци от България, Румъния

...
Международният фестивал в село Антимово събра самодейци от България, Румъния
Коментари Харесай

Стотици самодейци от България, Сърбия и Румъния събра фестивалът Гергьовден в село Антимово

Международният фестивал в село Антимово събра самодейци от България, Румъния и Сърбия. Това е десетото следващо издания на проявата, която сплотява любовта към националното творчество, към традициите и културното завещание на трите страни. Юбилейното издание се организира в границите на 3 дни – от 4 до 6 май.
Кметът на Община Видин Огнян Ценков приветства участниците, като акцентира: " Различното този път е, че ще следим съревнование сред тимове от България, Сърбия и Румъния, а в съпътстващата кулинарна галерия вземат участие над 20 групи от разнообразни организации и читалища от трите страни.
За да се реализира тази концепция, огромен принос има госпожа Кармен Стаделхофер от град Улм, Германия, която е основател и съосновател на интернационалната асоциация " Дунавски мрежи за Европа " (DANET). " Искам да ѝ поднеса специфичните си благодарности, с вярата да продължим сполучливо нашето съдействие и в бъдеще ", сподели видинският кмет и пожела чудесно показване. Германската гостенка изрази удовлетворението си, че участва на такова събитие: " Радвам се, че през днешния ден съм измежду вас на това извънредно забавно интернационално съревнование, с цел да готвим дружно и споделим храната между тях ".
Началото на фестивала бе обещано от домакините – танцов състав " Шеулени " към локалното читалище. На фестивалната сцена се показаха  самодейци от общините Видин, Брегово, Ново село, Ружинци, Никопол; от с. Оштрел, Община Бор, Сърбия и от Община Калафат, Румъния. Днес на фестивала  бяха показани кулинарната галерия, съревнование по подготвяне на самун и агнешки специалитети сред българи, румънци и сърби под наслов „ Кухня без граници ”. За кулинарния фестивал уредниците бяха поканили и известния в цяла Българи Ангел Ангелов с " Юнашкия тиган ".
Дъждовното време не попречи на участниците и гостите на феста да се любуват на осъществяванията на самодейците и да опитат от щандовете с майсторски приготвени гозби, измежду които вкусна баница и антимовско вино, пиха кафе, варено на пясък и се забавляваха от сърце.
Фестивалът се провежда от кметството и читалище " Развитие-1926 " в Антимово със съдействието на Община Видин и поддръжката на доста донори.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР