Международният екипаж на борда на тръстиковата лодка си е поставил

...
Международният екипаж на борда на тръстиковата лодка си е поставил
Коментари Харесай

От Варна потегли международната експедиция Абора 4

Международният екипаж на борда на тръстиковата лодка си е сложил за цел да преплава дистанцията от Варна до о. Крит, с цел да потвърди сведенията на Херодот за търговски контакти сред античен Египет и народите по крайбрежията на Черно море през праисторическата ера.

Десетки фенове на историята и морето се събраха през днешния ден на кея на яхтклуб " Кап. Георги Георгиев - Порт Варна ", с цел да изпратят приключенците от експедицията " Абора 4 ". Двама индианци от племето аймара в Боливия помогнаха на интернационалния екип да построи плавателния съд край Белослав.

Експедицията би трябвало да премине към 3000 километра до остров Крит. Тръстиковите лодки не постоянно съумяват да стигнат до крайната си цел, както се е случило и с лодката Ра на холандския откривател Тур Хейердал.
Теодор Роков, историк: До момента имаме 2 излизания в открити води, едно в езерото, едно в залива, нямахме задоволително време да свикнем с тази структура. Подвижните елементи се уголемяват и блокират и те са основата на ръководство на кораба.
От екипажа на " Абора 4 " признават, че най-трудно ще бъде да прекосят Босфора и Дарданелите, поради натовареното придвижване, мощните течения и ветрове. 12-те участници в експедицията обаче се надяват, че ще завършат сполучливо пътуването и ще потвърдят сведенията на Херодот за антични връзки сред цивилизациите по крайбрежията на Черно и Средиземно море.
 От Варна потегля интернационалната експедиция с тръстиков транспортен съд От Варна потегля интернационалната експедиция с тръстиков транспортен съд
Целта на експедицията е да се потвърдят сведенията на Херодот за комерсиалните контакти сред античен Египет и народите по крайбрежията на Черно море през пра...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР