Международният ден за възпоменание на жертвите на Холокоста се отбелязва

...
Международният ден за възпоменание на жертвите на Холокоста се отбелязва
Коментари Харесай

Светът отбелязва Международният ден за жертвите на Холокоста

Международният ден за възпоменание на жертвите на Холокоста се отбелязва през днешния ден.

На 27 януари през 1945 година бойците на Червената войска освобождават оживелите от концлагера “Аушвиц “.



Вчера на възпоменателна гала в берлинския Мемориал за убитите евреи в Европа бяха запалени 75 свещи по случай 75-ата годишнина от освобождението на лагера на гибелта.

След това в Берлинската катедрала беше отслужена литургия и бяха изнесени концерти, в това число " Реквием за Аушвиц ".

Украинският президент Володомир Зеленски нощес отдаде респект на оживели от Холокоста, като им съобщи в навечерието на 75-годишнината от освобождението на нацисткия концлагер " Аушвиц ", че те са образец за човечеството, съобщи " Асошиейтед прес ".

Зеленски посочи смисъла на опазването на филантропичните полезности и свободата от омразата, заплашваща цивилизацията, в къса тирада на вечеря в полския град Краков, проведена от Световния еврейски конгрес. На събитието участваха някогашни концлагеристи и техните фамилии.

" Вие сте мощни и необикновено смели. Затова сте образец, който ние би трябвало да следваме ", сподели украинският държавен глава. " Холокостът е именуван тъмния интервал в човешката история, а вие сте слънчевите лъчи, пробили мрака ", добави Зеленски.

По думите на украинския президент с омразата би трябвало да бъде свършено веднъж вечно. " Тя би трябвало да бъде изкоренена. Ние би трябвало да се отървем от омразата, тъй като тя е най-голяма мощ, която погубва нашата цивилизация ", уточни той.

Пресслужбата на украинския президент заяви, че в изявлението си той призовал международните водачи да не позволяват прояви на антисемитизма, ксенофобията и расизма, съобщи ТАСС.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР