Международният ден за борба с корупцията се отбелязва всяка година

...
Международният ден за борба с корупцията се отбелязва всяка година
Коментари Харесай

Отбелязваме Международния ден за борба с корупцията

Международният ден за битка с корупцията се отбелязва всяка година на 9 декември от 2004 година до през днешния ден. Провъзгласен от Общото заседание на Организация на обединените нации с (резолюция № A/RES/58/4 от 21 ноември 2003 г.). В този ден през 2003 година в Мексико е открита подписка за Конвенция на Организация на обединените нации против корупцията.
Цел на този интернационален ден, както се загатва в резолюцията на Генералната Асамблея, е задълбочаване на разбирането за проблемите на корупцията и ролята на Конвенцията за битката с корупцията. В резолюцията няма нормалните при такива случаи апели за всеобщо отбелязване на този ден и провеждането на специфични мероприятия.
В резолюция на Генералната асамблея се показва молба към Генералния секретар на Организация на обединените нации да се разпореди на Управлението на Организация на обединените нации за опиатите и престъпността (UNODC) да извършва функционалностите на секретариат на Конференцията на страните участнички в Конвенцията. В идващите години в Международния ден за битка с корупцията шефът на UNODC излиза с послание. Обикновено с сходно обръщение във връзка други интернационалните дни на Организация на обединените нации излиза с послание Генералният секретар на Организация на обединените нации.
Тази година в изказването си изпълнителният шеф на Управлението на Организация на обединените нации за опиатите и престъпността и заместник-генерален секретар на Организация на обединените нации Юрий Федотов заяви, че всяка година в международен мащаб за подкупи се харчат 1 трилион американски $.
В България този ден не е изключително известен, защото публично не се загатва в медиите и битката с корупцията не е в целта на сегашната ръководеща олигархия, която се обособи след извънредно корумпирана приватизация на държавния бранш. По данни на организацията Прозрачност без граници през тази година страната ни се върна на равнището на корупция от 1998 година от времето на ръководството на Иван Костов и заемайки 86-то място стана най-корумпираната страна в Европейския съюз. Икономическите компликации в страната идват най-много от „ неспособността на държавните управляващи да се оправят с корупцията и укриването на приходи, които са главните аргументи за рецесията “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР