Международният ден на сърфинга днес, 16 юни, бе отбелязан нетрадиционно

...
Международният ден на сърфинга днес, 16 юни, бе отбелязан нетрадиционно
Коментари Харесай

Сърфисти чистиха Черно море от пластмасови боклуци


Международният ден на сърфинга през днешния ден, 16 юни, бе маркиран нетрадиционно у нас. Двудневните демонстрации по сърф в залива на Приморско бяха предшествани от разчистване на плажната линия от пластмаса, съобщи кореспондентът на БГНЕС за района.

Инициативата на сърфистите е част от световна агитация против замърсяването на морета и океаните и е една от първите сходни акции по Черноморието това лято, заложени в програмата на плана „ Wind2Win Challenge – за Черно море, свободно от пластмаса ”.

Целта е посредством спорт и занимателни интензивности допустимо най-широк кръг от хора да научи, че чистотата на морето е измежду топ полезностите за сърфистите, пребиваващи съвсем целодневно измежду неговите води.

„ По последни изследвания нашето море изобщо не изостава на проблемите, които имат другите морета и океани. И извънредно доста пластмасови боклуци и други боклуци попадат от сушата в морето, и ние би трябвало да приказваме за този проблем, и хората би трябвало да знаят, че могат да лимитират потреблението си и в края на краищата да рециклират част от боклуците ”, показа представителят на Surfrider Foundation Sofia Димитър Атанасов, който се причислиха към самодейността.

„ Всеки ден прекарваме почти по 10 часа през летния сезон в Черно море. Наблюдаваме възходящия брой боклуци, има ужасно доста сламки, бутилки, бидони, каси, всевъзможни неща в морето. Освен в морето се следи замърсяване и на брега ”, показа Илияна Стоилова, сърф инструктор и хазаин на проявата.

Сърфистите молят за ограничение на използването на пластмасови артикули.
 Сърфистите молят за ограничение на използването на пластмасови артикули. Сърфистите молят за ограничение на използването на пластмасови артикули. / БГНЕС
„ По-малко пластмасови тарелки, по-малко пластмасови чашки, тъй като даже да ги изхвърлят в кофата има вятър. Духва вятърът, отиват към морето. Тоест, в действителност следим какъв брой пластмаса използваме в всекидневието и изключително на плажа лятото. Нека това бъде предизвикателство за всички и лятото да използваме по-малко пластмаса на плажа ”, моли Илиана.

Към самодейността на спортистите се включи и локалната община, която взаимно с Министерството на околната среда и водите интензивно се стреми към по чисто море. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР