Международният ден на жената се празнува всяка година на 8

...
Международният ден на жената се празнува всяка година на 8
Коментари Харесай

Честит празник, мили дами! История и традиции на празника 8 март

Международният ден на дамата се чества всяка година на 8 март . Това е ден за интернационално самопризнание на икономическите, политическите и публичните достижения на дамите.

Историята на празника стартира през 1857 година в Ню Йорк, когато е проведен един от първите протестни манифестации на дамите, работещи в текстилните заводи. Те упорствали за равни права с мъжете, понижаване на работното време и възстановяване изискванията на труд.

През 1909 година Американската социалистическа партия провъзгласила 28 февруари за Национален ден на дамата . До 1913 година американките са го отбелязвали последната неделя от месец февруари.
 
На 27 август 1910 година в Копенхаген се организира първата интернационална конференция на дамите , проведена от социалистическия интернационал. По предложение на немската социалистка Клара Цеткин се приема всяка година в една от първите недели на пролетта да се чества деня на работничките и на интернационалната им взаимност, за да се активизират необятните женски трудови маси за битка за пълноправие с мъжете във всички публични сфери на живота.
 
В резултат на това решение Международният ден на дамата се празнува за първи път през 1911 година в Австрия, Германия, Швейцария и Дания, когато повече от един милион мъже и дами вземат участие в шествия.
 жена цветя iStock/Getty Images
От 1914 година отбелязването на празника в другите страни е на датата 8 март. Той се свързва при започване на века с битката за политическо, икономическо и обществено пълноправие.

През 1977 година Общото заседание на Организация на обединените нации взема решение 8 март да стане Международен ден за правата на дамите .

По време на социализма 8 март беше много политизиран. Но последователно се трансформира в един по-интимен и по-земен празник. Безспорно той e с обичаи в България. Много хора го празнуват и през днешния ден.

Осми март е формален празник в Афганистан, Ангола, Армения, Азербайджан, Беларус, Буркина Фасо, Камбоджа, Китай (само за жените), Куба, Грузия, Казахстан, Киргизстан, Македония (само за жените), Мадагаскар (само за жените), Молдова, Монголия, Непал, Русия, Таджикистан, Уганда, Украйна, Замбия и доста други страни.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР