Международният ден на бирата се празнува в първия петък на

...
Международният ден на бирата се празнува в първия петък на
Коментари Харесай

2 август - Честит Международен ден на бирата!

Международният ден на бирата се чества в първия петък на август. Основан е през 2007 година в град Санта Круз, Калифорния. Мотото на този ден е „ Пий добра бира с положителни другари “.

Санта Крус е прочут още и като Сърфисткия град на Съединени американски щати (Surf City USA). Знае се като град с развита младежка просвета, има доста сърфисти, скейтбордисти, хора на ролери и други. Намира се на към 120 км (75 мили) южно от Сан Франциско, в северната част на залива Монтерей. В Санта Крус се намира седалището на компанията "О'Нийл " (O'Neill) - производител на неопрени, сърфистки и други спортни аксесоари.

От основаването си интернационалният ден на бирата се трансформирал от малко локално събитие в западните Съединени щати, в международен празник измежду 207 градове в 50 страни на шест континента. Официално интернационалният ден на бирата има три цели: да се събират другари и се любуват на усета на бирата, да честват хората, заети с произвеждане и дистрибуция на бира, да се сплотява света под знамето на бирата с тържество на бирите от всички народи дружно в един ден.

Участниците се предизвикват да си подаряват и разменят бири и да показват благодарността си към пивоварите, сервитьорите и другите техници, свързани с бирата. Насърчава се в този ден участниците да изоставен зоната си на бирен комфорт и да пробват нещо друго въпреки това и просвета.

Международният ден на бирата се чества с изключение на в Съединени американски щати, откъдето е тръгнал, също и в страните: Аржентина, Армения, Австралия, Австрия, Белгия, Бразилия, България, Канада, Колумбия, Коста Рика, Ел Салвадор, Англия, Франция, Гърция, Хондурас, Хонконг, Унгария, Индия, Ирландия, Израел, Италия, Япония, Латвия, Ливан, Литва, Люксембург, Северна Македония, Малайзия, Мексико, Нова Зеландия, Нолвегия, Перу, Полша, Португалия, Пуерто Рико, Румъния, Шотландия, Сърбия, Сингапур, Словакия, Словения, ЮАР, Испания, Шри Ланка, Швеция, Тайланд, Филипини, Турция, Уганда, Уругвай, Венецуела.

Популярните форми за събития във връзка Международният ден на бирата включват опитване на нови или редки бири, бирени полети, вечер на загадките, игри, демонстрации и съчетаване на бири с храна.

От 2007 до 2012 година интернационалният ден на бирата се чества на 5 август. След 2012 година създателите са създали изследване измежду феновете и избрали да реалокират празника да е постоянно в първия петък на август.

Бирата, наричана също питие, е най-старата и най-консумираната алкохолна напитка в света и третата най-популярна напитка въобще след водата и чай. Произвежда се посредством варене и ферментация на нишесте, получено основно от зърнено-житни култури - най-много малцов ечемик, само че се употребяват и пшеница, ръж, царевица, ориз, овес, сорго, лимец. Ферментацията става благодарение на квас. Бирата се ароматизира с хмел, който придава мъка и работи като естествен консервант. Също по този начин може да се прибавят и други аромати като билки и плодове. Бирата се продава най-често в стъклени бутилки и железни кутии, а също по този начин в пластмасови бутилки, кегове и бурета.

Според метода на ферментация бирата най-общо се дели на ейл, лагер и ламбик. Обикновено алкохолното наличие на бирата е сред 4 и 6%, въпреки че съществуват и по-високо алкохолни бири, както и безалкохолни. Бирата е известна по целия свят, като в доста страни годишно се организират фестивали на бирата. Един от най-известните е немският фестивал Октоберфест, който се организира годишно на Терезиенвийзе в Мюнхен от 1810 година. За празника мюнхенските пивовари вършат специфична бира (Wiesn Märzen) с по-високо алкохолно наличие. Развлеченията включват увеселителни влакчета, виенско колело, въртележки и други.

Според историците пивото се появява в средата на 10-ото хилядолетие пр.н.е., когато стартира развъждането на зърнени култури. През 1516 година в Германия е признат Закон за чистотата на бирата, съгласно който за производството ѝ би трябвало да се употребяват единствено вода, ечемик и хмел.

Честит Международен ден на бирата и наздраве!
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР