Международният ден на архивите ще отбележи днес Държавен архив- Видин.

...
Международният ден на архивите ще отбележи днес Държавен архив- Видин.
Коментари Харесай

Държавният архив във Видин ще раздаде награди по повод Международния ден на архивите

Международният ден на архивите ще означи през днешния ден Държавен архив- Видин. Традиционно ще бъдат наградени и най-големите донори за отминалата година. Над 1800 фонда се съхраняват в отдела на Държавен списък във Видин, оповестява Габриела Стойчева от институцията.
"На проведеното през днешния ден събитие, отдадено на Международния ден на архивите, ще обявим и наградим “Дарител, направил най-ценното подаяние за 2018 г.”, “Приятел на архивите за 2018 г.” и “Читател, направил най-вече визити в читалнята през 2018 г”. През миналата година в архива са регистрирани три нови персонални фонда – на Видински митрополит Дометиан, арх. Майер Аладжемов, ветерана-инвалид от Първата международна война – Стоян Станев. С нови документи бяха обогатени 11 персонални фонда. Това са фондовете на фотографа Златко Ангелов, художника Красимир Кръстев, Проватски свещеник Антоний, Видински митрополит Неофит, доктор Бърни Бончев, проф. Иванка Нинова, етнографа Нинко Заяков. Допълниха се архивните сбирки „ Дарено от Румен Манов “, „ Дарено от Борис Цацов “ и „ Дарено от Иван Спасов “. Най-голям принос за подкрепяне активността на архива имат в региона на комплектуването Камарата на архитектите в България и Организацията на евреите в България „ Шалом “. В региона на научно-изследователската и издателската активност – Община – Видин, която обезпечи 1000 лева за осъществяване на Четвъртата интернационална конференция „ Модернизационни трендове в стопанския и културния живот на Видинско и Тимошко ХVІІІ – ХХ век “ и за издаване на алманах с отчетите от Третата конференция на същата тематика ".
От Държавен архив-Видин ще показват преди малко излезлия от щемпел алманах с материали от Третата интернационална научна конференция “Модернизационни трендове в стопанския и културен живот във Видинско и Тимошко (ХVІІІ – ХХ век) “, 2016 година. Ще бъде открита и изложбата “15-и пехотен ломски полк и полковник Стефан Илиев “.
На своето Годишно общо заседание в Квебек, Канада, през ноември 2007 година, членове на Международния съвет на Архивите вземат решение датата 9 юни да бъде оповестена за Международен ден на Архивите. Международният съвет е учреден на същата дата през 1948 година в Париж към ЮНЕСКО и по този метод се отбелязва неговата 60-та годишнина, като се разпространява основната му цел – да предизвиква интернационалната взаимност сред неговите членове.
"През миналата 2018 година Видинският списък предпочитано работи по дейностите за обогатяване на Националния архивен фонд, ефикасна контролно-методическа активност с фондообразувателите, угаждане потребностите на жителите от ретроспективна документна информация, разпространение на документалното благосъстояние. Фондовата наличност към 1 януари 2019 година е 1829 фонда, от които 1 621 учрежденски фонда със 159 480 архивни единици и 208 фонда от персонален генезис с 9 511 а.е.; 303 загатна, 428 частични постъпления; някогашен партиен списък с общо 380 фонда с 13 218 а.е.; 1 256 загатна, 818 частични приходи. Общо 1 500,80 линейни метра документи от интервала 1730 – 2018 година ", споделя още Габриела Стойчева.
Държавен списък – Видин е основан през 1960 година вследствие на административно-териториалната промяна от 1959 година като отдел на Окръжно ръководство на Министерство на вътрешните работи – Видин на основата на Указ № 515 на Президиума на Народното събрание и Постановление на Министерски съвет № 344 от 18.04.1952 година От 1961 година е на административно послушание на Окръжен национален съвет – Видин, от 1988 година е в структурата на Община – Видин. През 1992 година минава на директно административно послушание на Главно ръководство на архивите при Министерски съвет. От 1978 година получава статут на дирекция, а през 2010 година е преструктуриран в отделв дирекция „ Регионален държавен списък “ – Монтана.
9 юни – Световният ден на архивите се отбелязва от интернационалната архивна общественост за следващ 11-и път. Тази година Международният съвет на архивите разгласи цяла една седмица за отбелязване на празника и прикани архивите във всички страни да провеждат разнообразни прояви – изложения, конференции, награждаване на донори и спомоществователи, да покажат най-ценното от своите фондове. Тазгодишното мото е „ Проектиране на архивите през 21-ви век “. Смисълът, смисъла, което българските архивисти влагат в този слоган, е да се сътвори съвременна, практична среда, слагане на индивида в центъра на архивната активност и изнамиране на все по-кратки и лесни пътища за достъп и потребление на документалните масиви, и преобразяване на архивите в обществено пространство на знанието и паметта, и несъмнено, все по-широко интелектуализиране и усъвършенстване на архивните процеси.
Благодарение на Международния ден на архивите, потребителите осъзнават смисъла на архивните документи, основа на техните права и идентичност; взимащите решения могат да осъзнаят преимуществата на положителното архивиране за положителното ръководство и сполучливото развитие; потребителите (от обществения и частния сектор) имат опция да осъзнаят нуждата от дълготрайно предпазване на документите и от облекчение достъпа до тях. Също по този начин архивите разпространяват измежду необятната аудитория неповторимите, невероятните и редките документи, съхранявани в архивните институции и усъвършенстват публичната визия за архивите.
Началният час на събитието е 17.30 в изложбената зала на Държавен архив-Видин.

Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР