Международният авиосалон в Бурже, който е най-голямото авиационно събитие за

...
Международният авиосалон в Бурже, който е най-голямото авиационно събитие за
Коментари Харесай

Българска фирма представя разузнавателен самолет в Бурже

Международният авиосалон в Бурже, който е най-голямото авиационно събитие за 2017 година, тази година е и с българско присъединяване. Българската компания „ Ласа Инженеринг” показа модела „ Ти Бърд”, който е предопределен за разузнаване и офанзива на едва предпазени земни цели.

Става дума за витлов аероплан, основан на американския селскостопански „ Тръш 510Г”. Кабината обаче изцяло бронирана, има и други доработки, които покачват издръжливостта на машината. Използването на агро аероплан за основа пък подсигурява лесна употреба в полеви условия и на не най-добре оборудвани летища.

„ Ти Бърд” има 6 пилона за окачване на оръжие или друго съоръжение на крилата. Той има и системи за видеоналюдение и следене.

Значително по-централно място в шоуто тази година има новият американски изтребител Ф-35. След години на най-различни „ детски болести” бъдещият гръбнак на Военновъздушни сили на Съединени американски щати направи серия от демонстрации на върховен пилотаж с въоръжение – за първи път пред аудитория.

Преди две години в медиите изтече отчет на водач изпитател, съгласно който Ф-35 може да има проблеми в близкия въздушен пердах. Затова и всички чакаха проява на маневреността на машината.

До последно не беше несъмнено, че двата изтребителя ще летят до Бурже, като напролет имаше подозрения, че изобщо не са били поканени. Едва в края на май стана ясно, че самолетите ще дойдат – и то пилотирани от фабричен водачи от „ Локхийд Мартин”.



„ Защо идваме със аероплан от пето потомство, чието предимство няма нищо общо с авиошоуто? Защото да видиш значи да повярваш и за 10 години никой не разбираше изцяло. Затруднявахме се да разбираем какъв брой огромен е скокът при пето поколение”, разяснява единият от тях, Бил Флин пред онлайн изданието „ Милитъри”.
"Рафал " също се регистрира с проява над Бурже
На Бурже се вършат покупко-продажби за милиарди. Те не са свързани единствено с топ предложенията на военнопромишления комплекс. Даже и във военната авиация „ лоу-кост” компаниите стартират да си пробиват път.

Именно подобен е казусът с демонстрирания и у нас „ Текстрон Скорпион”. Реактивният дозвуков учебно-боен аероплан може да влезе в арсенала на американските Военновъздушни сили, които търсят лек щурмовик, който също така може да се употребява и за разузнаване. Той е безусловно в пъти по-евтин дори от изтребител втора употреба от края на Студената война.

„ Скорпион” взе участие и в огромния конкурс за закупуване на нови учебно-тренировъчни самолети за американските военновъздушни сили.

Подобни съревнования има сега в ред страни и различен от евтините перспективни самолети в Бурже се цели в тях – италианският „ Леонардо М-346ФА”. Далечно обвързван с съветския Як-130, той също може да се употребява и за бойни задания.

Сред другите по-интересни изложители на авиосалона е южната ни съседка Турция. Тя показва няколко машини, измежду които са турбовитловият учебно-боен „ Хуркуш” и щурмовият вертолет Т129.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР