Международния олимпийски комитет е получил сигнали за злоупотреби при избора

...
Международния олимпийски комитет е получил сигнали за злоупотреби при избора
Коментари Харесай

МОК е подминал сигнали за злоупотреби при избора на Рио за игрите през 2016 г.

Международния олимпийски комитет е получил сигнали за злоупотреби при избора на Рио де Жанейро за хазаин на олимпийските игри, само че ги е подминал, твърди бразилският Estado. Според информацията години преди игрите в МОК са имали данни за пазаруване на гласове при определянето на домакина през 2009 година

Сигналите стигнали до комитета най-малко от две страни, добавя изданието. Първият пристигнал от френската прокуратура, която при започване на 2016 година към този момент била почнала следствие за избора на Рио 2016 и Токио 2020. По това време юристи на комитета и представители на етичната комисия били в Париж поради проблема.

Другият сигнал бил подаден от Ерик Валтер Малесон - някогашен президент на Бразилската конфедерация по спортове на лед. След като не получил приемлив отговор, той се насочил към френските управляващи, които определили държанието на МОК като " необичайно ", написа Estado.

Преди дни федералната полиция в Бразилия стартира огромна интервенция, с която проверява възможни злоупотреби при определянето на Рио за хазаин на игрите през 2016 година Местната прокуратура разгласи, че има " мощни доказателства " за пазаруване на гласове.

 МОК е подминал сигнали за злоупотреби при избора на Рио за игрите през 2016 година
© Reuters

Полицията направи серия обиски, в това число и в дома на президента на Бразилския олимпийски комитет Карлос Артур Нузман.

Рио де Жанейро стана първият град в Южна Америка, приел олимпийски игри. Още преди началото им се появиха серия кавги на локално равнище и обвинявания във финансови злоупотреби. Година след игрите въпросът за " наследството " от тях е мъчителен за бразилците, а огромна част от оборудванията са изоставени.

Фотогалерия: Как наподобява "наследството " от олимпийските игри в Рио >

През март френският " Монд " написа, че компания, обвързвана с бразилския предприемач Артур Сезар де Менезеш е платила 1.5 млн. $ на Папа Масата Диак - наследник на тогавашния президент на интернационалната лекоатлетическа федерация Ламин Диак. Това станало през 2009 година - три дни преди избора на хазаин на игрите през 2016 година

На 13 септември членовете на МОК се събират в Лима, с цел да дефинират домакините на летните игри през 2024 и 2028 година Те на процедура са ясни - Париж и Лос Анджелис, откакто всички останали претенденти се отдръпнаха от конкуренцията.

Има заплаха събитието да попадне в сянката на спор, обвързван с казуса с корупцията. Някои от членовете признали пред Estado, че към този момент има мнения, че в Лима може да се повтори това, която стана на конгреса на ФИФА през 2015 година, когато бяха направени серия арести. Впоследствие дългогодишният президент на ФИФА Сеп Блатер беше свален от поста, а интернационалната федерация мина през доста разтърсвания и пое по тежък път на промени.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР