Международните плащания, извършени в евро, са били повече от тези

...
Международните плащания, извършени в евро, са били повече от тези
Коментари Харесай

Еврото задмина долара като най-популярна валута за първи път от 2013 г. насам

Международните заплащания, осъществени в евро, са били повече от тези в американски долари в границите на месец октомври. Подобно събитие се случва за първи път от 2013 година, съобщи Блумбърг, като се базира на данни от интернационалната платежна система SWIFT.

Според данните 37.8% от всички парични прехвърляния на потребителски и институционални консуматори в световен мащаб са били осъществени в единната европейска валута. За сметка на това делът на транзакциите в долари намалява с 5 процентни пункта до 37.6%. Едно от обясненията е повишението на цената на еврото по отношение на $ през последната една година - от 1,11 до 1,18 $ за евро, т.е. еврото е поскъпнало с 6% единствено от началото на 2020 г.  

Най-голяма разлика сред двете валути в последните години имаше през март 2015 година, когато доларът се използваше за 45% от общия размер на транзакциите, против единствено 27% от преводите, осъществявани в евро. По-рано – през май 2012 година съотношението беше наопаки – 46% от транзакциите бяха в евро, а 30% - в $.

Следващите най-често употребявани валути са английският паунд, японската йена, канадският $ и китайският юан. Китайската валута се употребила единствено в 1,6% от случаите, което е най-ниското й показване от април тази година. Но би трябвало да се означи, че през октомври 2010 година, когато SWIFT стартира да следи кои са най-използваните валути в света, юанът беше на 35-то място. Той доближи топ 6 през 2014 година  

Системата SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication-Общество за световна междубанкова финансова телекомуникация) обработва трансгранични преводи за повече от 11 000 финансови институции в 200 страни и самостоятелни територии в света.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР