Международните пазари показват тенденция на задържане на цените на газа.

...
Международните пазари показват тенденция на задържане на цените на газа.
Коментари Харесай

Кирил Темелков: Международните пазари показват тенденция на задържане на цените на газа

Международните пазари демонстрират наклонност на задържане на цените на газа. Очакването е те да се задържат на тези равнища освен през януари, само че и през февруари и март. Това сподели за БНР Кирил Темелков, заместник-председател на Българската газова асоциация и някогашен изпълнителен шеф на " Булгартрансгаз ".

„ Тази прогноза наподобява даже оптимистична по отношение на упованията от лятото. Оказа се, че зимата за момента е с по-ниски ценови равнища, в сравнение с лятото. Това не сме го имали доста години. В нашия район предлагането на газ сега е задоволително, покрива напълно потреблението ", добави още Темелков.

„ Цените са много високи спрямо равнищата отпреди година-две. Не се вижда вероятност в идната една година цените фрапантно да се поправят, само че упованието е след към две години, от 2025-2026 година цените доста да се намалят, световно, на всички интернационалните пазари, респективно за България, която следва интернационалните цени, въпреки и неправопропорционално ", разяснява Кирил Темелков.

Битовите консуматори на газ не са огромна част от пазара, само че не би трябвало да се подценяват, съобщи Кирил Темелков по тематиката обезщетения за битовите консуматори на газ.

„ За развиването на газовия пазар е значително да има трайно предпочитание на хората да минават към газифициране, което дава доста по-чиста среда през зимата. Заради предстоящите високи цени на газа хората трайно стартират да търсят други възможности - дърва за огрев, електричество ", уточни Кирил Темелков.

„ Ако има политика за трайно компенсиране на цената на газа, хората биха приели този енергиен източник за отопление през зимата. Когато цената падне, тогава към този момент няма да се постанова тази отплата да се прави, само че ще имаме трайно и стабилно развиване на това ползване в страната. Не всички могат да минат на дърва, някои минават на електричество, което не е по-евтино от газа, означи Темелков.

Не са оповестени елементи какво тъкмо е контрактувано с Турция, сподели още Кирил Темелков по отношение на дълготрайния контракт с Турция, обявен от министъра на енергетиката Росен Христов.

" Това е вид за диверсификация и като маршрут, и като източници, тъй като Турция има голям брой входни точки за газ и доставя от разнообразни източници. "

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР