Международните наблюдатели очакват сухопътната офанзива на израелската армия в ивицата

...
Международните наблюдатели очакват сухопътната офанзива на израелската армия в ивицата
Коментари Харесай

Офанзивата в Газа ще е една от най-сложните операции

Международните наблюдаващи чакат сухопътната атака на израелската войска в линията Газа, която към момента не е почнала. Някои от тях са на мнение, че забавянето ѝ е от изгода за Хамас. Така счита да вземем за пример военният специалист професор Карло Масала. В изявление за АРД той споделя, че по този начин терористичната организация получава възможност да се приготви още по-добре.

Наблюдателят счита, че сухоземната интервенция на израелската войска се бави и заради това, че Израел към момента работи по проектите си за времето след нея, т.е. откакто бъде постигната задачата Хамас да бъде погубен. Точно това обаче няма да бъде по никакъв начин лесна задача, както и другата - да бъдат освободени държаните от Хамас около 220 заложници, счита Масала. Само частично поставените цели могат да бъдат постигнати с военни средства, споделя той пред АРД: „ Израелците могат да създадат по този начин, че Хамас повече да не бъде боен фактор в района. Това не значи, че Хамас ще спре да съществува, а че организацията към този момент няма да бъде в положение да заплашва Израел. "

Що се отнася до заложниците, специфичните елементи биха могли да се опитат да ги спасят и без сухопътна интервенция. Но въпросът за това, какво счита да прави Израел по-нататък, е значим, тъй като в случай че не знае какво желае, даже и да извърши поставените задания, това няма доста да помогне, твърди Масала.

Защо се бави началото на сухопътната интервенция в линията Газа? Снимка: Jack Guez/AFP/Getty Images

" Една от най-сложните интервенции "

Във връзка с събитията в Газа - един от най-гъсто обитаемоте региони в света, с доста жилищни здания и система от тунели, в които терористите могат да се барикадират - Израел е изправен пред огромни военни компликации, показва по-нататък АРД. Как може да бъде опазен животът и на заложниците, и на цивилните, живеещи там?

На този въпрос Карло Масала споделя, че Израел призова популацията да се изтегли на юг, само че боевете ще се водят в регион, в който заплахата идва от всички страни. „ Това ще е една от най-сложните военни интервенции изобщо. Ще се водят улични боеве и, в случай че в региона са останали цивилни жители, ще има и цивилни жертви. Това няма по какъв начин да бъде избегнато ", споделя специалистът.

В тази връзка той напомня, че Хамас употребява хора за човешки щитове, а в същото време крие свое военно оборудване в цивилни здания. „ Това естествено изправя израелските военни пред проблем: дали поставената военна цел е толкоз значима, че да оправдае и гибелта на цивилни? Ако се реши, че не е толкоз основна, би трябвало да се анулира ", споделя Масала пред АРД.

Освен това когато сухопътната интервенция стартира, ще стане доста мъчно да бъдат освободени заложниците, тъй като Хамас към този момент съобщи, че следователно ще ги избие и ще популяризира фрагменти от изтезанията в интернет, с цел да ги види целият свят. Но в случай че Израел е решен да унищожи Хамас военно и политически, офанзивата няма опция. „ В подобен случай тя би трябвало да бъде масирана, би могла да се реализира на талази или на дребни стъпки. Но в случай че желае да реализира задачата си, израелското държавно управление няма по какъв начин да избегне сухопътната интервенция ", прибавя военният наблюдаващ.

" Това ще бъде може би най-трудната военна интервенция ", споделя Карло Масала за предстоящото израелско сухопътно нахлуване в Газа Снимка: DW

" Няма проект за бъдещето на Газа "

Що се отнася до бъдещето на Газа, професор Карло Масала споделя пред АРД, че това е открит въпрос. „ План няма. Има изказвания на израелския дипломат в ООН, че Израел няма желанието да деокупира Газа, какъвто бе казусът до 2005 година. Това би било и най-лошото допустимо решение, защото то още веднъж ще подтиква тероризма ", показва военният специалист. Той цитира и изказване на външния министър за възможното основаване на буферна зона сред Израел и линията Газа, само че акцентира, че става дума за единично изказване.

Т.е. въпросът какво ще вършат израелците с Газа остава, както и доста други: Ще допусне ли Израел палестинската партия „ Фатах " да управлява и управлява Газа? Ще бъде ли сложена линията под интернационална администрация, да вземем за пример на Организация на обединените нации? Какво ще се случи с Газа след деня, в който израелците разгласят, че са постигнали своите политически и военни цели?.

Професор Масала дава отговор и на въпроса до каква степен евентуално е, след възможен завършек на Хамас, да се появят други терористични структури. Това ще зависи от доста неща, в това число дали ще бъдат положени грижи за „ задръстване " на източниците за финансиране на Хамас и пътищата за снабдяването на организацията с оръжие.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР