Международните хуманитарни групи в Афганистан се борят да изпратят помощ

...
Международните хуманитарни групи в Афганистан се борят да изпратят помощ
Коментари Харесай

Група за подпомагане предупреждава, че земетресението в Афганистан е „по-лошо, отколкото си представяхме“

Международните филантропични групи в Афганистан се борят да изпратят помощ на оживелите от този земетресението през уикенда в западната част на страната, което остави повече от 2000 мъртви и доста повече ранени във война -опустошена нация, към този момент наранена от икономическа рецесия.

Земетресение с магнитуд 6,3 удари в събота на 25 благи (40 километра) западно от град Херат в западната провинция Херат – третата по величина в Афганистан. Това беше едно от най-смъртоносните трусове в Афганистан от години.

Изображенията демонстрират големи купчини парчета и отломки след сриване на здания. Тълпи от оживели също бяха видени събрани по улиците за сигурност.

„ Ситуацията е по-лоша, в сравнение с си представяхме с хората в опустошените села, които към момента обезверено се пробват да спасят оживелите отдолу под руините с голи ръце “, сподели Таминдри де Силва, народен шеф в World Vision Afghanistan.

Подкрепление от столицата Кабул беше пристигнало на помощ, добави де Силва, „ само че имаше единствено една болница и тя беше в цялостна степен, като сериозните случаи бяха трансферирани към други частни заведения в града. “

„ Нашите сътрудници и техните фамилии се оправят с това опустошаване в родните си градове и все пак ние отговаряме с всичко, което имаме “, сподели де Силва. „ Хората се нуждаят от незабавна здравна помощ, вода, храна, заслон и помощ, с цел да останат в сигурност. “

 Силно разрушена къща, една от хилядите в провинция Херат в западен Афганистан. class= Силно разрушена къща, една от хилядите в провинция Херат в западен Афганистан. MUHAMMAD BALABULUKI/AFP/Middle East Images/AFP посредством Getty Images

Агенциите и сътрудниците на Организация на обединените нации не престават да организират незабавни интервенции и разполагат повече екипи, с цел да се причислят към настоящите филантропични старания, сподели представителят на генералния секретар на Организация на обединените нации Стефан Дюжарик.

„ Координираме се с де факто управляващите, с цел да оценим бързо потребностите и да предоставим незабавна помощ “, сподели Дюжарик.

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш в неделя изрази взаимност и прикани интернационалната общественост „ да се събере и да поддържа афганистанците, наранени от земетресението – доста от които към този момент бяха в потребност преди тази рецесия “, добави той.

УНИЦЕФ, детският фонд на Организация на обединените нации, изпрати 10 000 хигиенични комплекта, 5 000 фамилни комплекта, 1 500 комплекта зимни облекла и одеяла, 1 000 брезента и съществени домашен продукти за настоящи филантропични действия.

Екипи също правят спомагателни оценки на място и обезпечават незабавни медикаменти и палатки за претрупаните здравни клиники.

 Екипите на УНИЦЕФ на място приканват за по-спешни дейности и помощ за фамилиите, опустошени от последното земетресение. class= Екипите на УНИЦЕФ на място приканват за по-спешни дейности и помощ за фамилиите, опустошени от последното земетресение. УНИЦЕФ

„ Ще поставим всички старания, с цел да осигурим бързо облекчение на засегнатите “, сподели Фран Екуиза, неин представител в Афганистан.

Говорителят на талибаните Забихула Муджахид в неделя уточни броя на убитите на 2053 души, с още 1240 ранени и 1320 къщи изцяло или отчасти разрушени. Но има опасения, че жертвите могат да набъбнат още повече.

Афганистан от дълго време е една от най-бедните страни в Азия и е опустошаван от спорове от десетилетия.

Талибаните завзеха властта през август 2021 година, 20 години след свалянето им от войските на Съединени американски щати – събитие, при което доста огромни филантропични групи и неправителствени организации се отдръпнаха и основни стратегии за помощ бяха спрени.

Превземането на властта от талибаните в допълнение изолира Афганистан от останалия свят и докара до това Вашингтон и съдружниците да прекратят интернационалното финансиране – парализирайки стопанска система, която към този момент е мощно подвластна от помощта.

Страната продължава да понася обилни вреди от постоянни трусове.

Земетресение с магнитуд 5,9 по Рихтер предишния юни в източните провинции Пактика и Хост, граничещи с Пакистан, умъртви повече от хиляда души.

Афганистанци седят в развалена къща след земетресение в село Сарбуланд Зенде Джан, област на провинция Херат, на 7 октомври 2023 година (Снимка от Mohsen KARIMI / AFP) (Снимка от MOHSEN KARIMI/AFP посредством Getty Images) Афганистанци седят в развалена къща след земетресение в село Сарбуленд Зенде Джан, област на провинция Херат, на 7 октомври 2023 година (Снимка от Mohsen KARIMI / AFP) (Снимка от MOHSEN KARIMI / AFP посредством Getty Images) Мохсен Карими/АФП/Гети изображения

Миналата седмица Световната банка предизвести, че две трети от афганистанските фамилии сега са изправени пред „ обилни провокации при поддържането на прехраната си “, което затруднява възобновяване на афганистанците от земетресенията, които постоянно се случват в страната.

Международните филантропични групи обявиха, че способността им да реагират на апели по време на огромни бедствия е била мощно възпрепятствана от завладяването на талибаните и приканиха за по-спешна световна помощ, само че единствено шепа страни обществено предложиха поддръжка.

Съседният Китай в изказване, оповестено в неделя от външното му министерство, сподели, че ще направи „ най-хубавото от себе си, с цел да помогне в напъните на Афганистан за оказване на помощ при бедствия в светлината на неговите потребности “.

С предходен отчет от Масуд Попалзай.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР