Международни правоприлагащи органи са извършили 61 ареста в съвместна операция,

...
Международни правоприлагащи органи са извършили 61 ареста в съвместна операция,
Коментари Харесай

Полицаи на 2 континента арестуваха 61 участници в „мрачния интернет

Международни правоприлагащи органи са направили 61 ареста в взаимна интервенция, като са затворили 50 „ мрачни “ уеб профила, употребявани за противозаконна активност, заяви Европол. В резултат на 65 заповеди за претърсвания полицията е съумяла да конфискува съвсем 300 кг опиати, 51 огнестрелни оръжия и повече от 6,2 млн. евро, в това число съвсем 4 млн. евро в криптовалута.

Чрез координираните старания и едновременните дейности е бил изпратен мощен сигнал към тези, които продават и купуват артикули в „ мрачния интернет “, че въпреки всичко те могат да бъдат хванати от полицията, изясняват от Европол.

Макар че така наречен „ тъмен интернет “ (dark web) е наличен единствено посредством специфичен програмен продукт като браузъра Tor, предоставящ безвредна среда за опазване на персоналната цялост и независимост, това е „ плодородна среда за нарушители и противозаконни дейности на обособени човеци “, допълват от организацията.

„ Разследването на тези противозаконни онлайн действия се трансформира в приоритет за правоприлагащите органи по целия свят. Въпреки че имате по-високо равнище на анонимност в тъмната мрежа, към момента разполагате със идентичност. Мрачните уеб приложения не са „ покривало за непрозрачност “ или „ ваксина, създаваща имунитет против закона “, изясняват от Европол.

Изпълнителният шеф на Европол Катрин Де Боле съобщи, че „ мрачната “ мрежа не е толкоз тъмна, колкото считат доста консуматори. „ Когато купувате или продавате незаконни артикули онлайн, вие не сте скрити от правоприлагащите органи и се излагате на заплаха “, сподели тя.

 Изпълнителният шеф на Европол Катрин Де Боле. Снимка: Европол

Изпълнителният шеф на Европол Катрин Де Боле. Снимка: Европол

„ Този интернационален съгласуван метод показва решимостта на правоприлагащите органи да се оправят с престъпността на „ мрачната мрежа “ и да понижи броя на хората, които стават жертви на нарушители, продаващи животозастрашаващи артикули или мамещи за лична полза “, добави тя.

Европол предизвести, че рисковете са по-високи за всеки, който употребява „ тъмната мрежа “ за анонимно закупуване на противозаконни артикули, тъй като всеки, който прави транзакции в тъмната мрежа, излага сензитивните си данни, които могат да бъдат прихванати от измамниците.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР