Международната търговия с Русия процъфтява тази година, въпреки че множество

...
Международната търговия с Русия процъфтява тази година, въпреки че множество
Коментари Харесай

NYT: Русия финансира войната с рекордни приходи от търговия, въпреки санкциите

Международната търговия с Русия процъфтява тази година, макар че голям брой страни постановиха наказания на Москва след нахлуването в Украйна . С влизането на рестриктивните мерки в действие, обаче, съюзите на Москва се трансформират, написа The New York Times в материал, показан без редакторска интервенция.

Държавите се зарекоха да пресечен икономическите връзки с Русия и постановиха наказания, които имаха за цел да осакатят стопанската система ѝ, откакто тя нахлу в Украйна. Но като един от най-важните международни производители на петрол, газ и първични материали, Русия има дългогодишни и доходоносни търговски партньорства. Прекъсването на тези връзки не е елементарно.



През 2020 година Русия е внесла артикули на стойност 220 милиарда $ от останалия свят, в това число коли и автомобилни елементи, медикаменти и компютри, купувайки мощно от Китай, Германия, Корея и другаде.

Обемът на нейния импорт от този момент спадна, защото глобите и комерсиалните ограничавания влязоха в действие, съгласно разбор на търговски данни от New York Times. Но няколко страни, в това число Китай и Турция, задълбочиха връзките си с Русия след началото на войната.

За доста страни е необикновено мъчно да живеят без съветски първични материали. Повече от две трети от износа на Русия по стойност преди войната беше нефт, газ и основни метали и минерали, които са нужни за зареждането на коли, стоплянето на домовете и снабдяването на заводи по целия свят.

Това докара до разочароваща действителност за западните чиновници, които се надяваха да подкопаят военните старания на Русия, като санкционират стопанската система й: цената на нейния експорт в действителност набъбна след нахлуването в Украйна, демонстрира анализът на The Times, даже в доста страни, които имат дейна роля в опълчването против Русия.

Отношенията на Русия със света не престават да се развиват бързо. За да оцени световните промени, The Times проучва години на данни за търговията на равнище страна, събрани от Observatory of Economic Complexity, онлайн платформа за данни. Тъй като данните се разгласяват със забавяне, картината, която се дава, е всъщност обърната обратно. Способността на Русия да търгува с останалия свят може да бъде в допълнение лимитирана през идващите месеци, защото Западът вкарва нови ограничавания.

Но до момента данните акцентират какъв брой надълбоко е преплетена Русия с световната стопанска система, което разрешава на Москва да генерира обилни суми пари, навлизайки в деветия месец на война. Опитите на западните страни да употребяват наказания и други ограничения, с цел да сковават стопанската система на Русия, до момента имат стеснен резултат.

" Много е мъчно да се живее без съветски запаси “, споделя Сергей Алексашенко, някогашен заместник-министър на финансите на Русия и заместник-председател на нейната централна банка. " Няма сурогат. "

С течение на войната и реакциите на света към нея се следи забележителна смяна в интернационалните търговски потоци. Храната е в дефицит в доста страни, които разчитат на пшеница и други съществени артикули, отглеждани отвън техните граници. Цените на горивата и други артикули се покачиха в миг на рекордна инфлация. Дългогодишните стопански връзки на Русия с Европа последователно се разплитат и се образуват нови съюзи, до момента в който стоките се пренасочват към други страни, демонстрират данните.

Европейският съюз, Съединените щати и Обединеното кралство постановиха сурови стопански ограничавания на Русия, като глобиха стотици богати жители и държавни чиновници и значително отрязаха страната от интернационалната финансова система. Те също по този начин дадоха обещание да спрат да изпращат съвременни технологии и не разрешиха на съветските самолетни компании да летят на Запад.

Решенията на световните компании да спрат активността си в Русия също оказаха огромно въздействие. Контейнерни кораби, цялостни с задгранични артикули, към този момент не влизат в пристанището в Санкт Петербург, съществена точка за връзка с останалия свят. А инфлацията и икономическата неустановеност карат съветските консуматори да понижат пазаруването на продуктите, които към момента са на рафтовете на магазините.

Но глобите против съветската сила, която оказва помощ за зареждането на западните стопански системи, влизат в действие по-бавно. Съединените щати към този момент прекратиха покупките на съветски нефт, а Англия ще го направи до края на годината. Но нито една страна не е главен покупател.

Европейският съюз, който е мощно подвластен от съветската сила и като доста страни към този момент страда от висока инфлация, работи по-бавно. Европа спря да внася съветски въглища през август. Тя ще забрани целия импорт на нефт, доставян по море от Русия през декември, и всички петролни артикули през февруари. Русия на собствен ред спря част от личния си експорт, в това число селскостопански и медицински артикули.

Петролът и газът са най-важният експорт на Русия до момента и главен източник на държавно финансиране. Високата цена на петрола и газа през последната година усили цената на износа, което оказа помощ на Москва да компенсира изгубените доходи заради глобите. Газпром, държавният съветски енергиен колос, регистрира рекордна облага през първата половина на тази година, макар че доставките за Европа започнаха да понижават.

Международният валутен фонд неведнъж преразгледа прогнозите си за тази година за съветската стопанска система, заявявайки, че тя ще се свие с по-малко, в сравнение с организацията очакваше. Според оценката на МВФ от октомври, чака се съветската стопанска система да се свие с 3,4 % тази година, доста по-малко стесняване от 6-те %, които предвижда през юли, и 8,5 %, които очакваше през април.

" Русия устоя на икономическите наказания по-добре от предстоящото, подкрепена от високите цени на петрола и газа и зависимостта ни от изкопаемите горива “, изяснява Гилберто Гарсия-Васкес, основен икономист в Datawheel, компанията, която ръководи Обсерваторията на икономическата трудност.

Новите забрани за петрол и петролни артикули, които европейските чиновници ще вкарат през идващите месеци, могат да съставляват огромна загуба за Русия. Но петролът, който напуща Русия на океански кораби, евентуално ще откри своя път към нови пазари. След нахлуването в Украйна Индия и Китай усилиха доста покупките на съветски недопечен нефт.

На собствен ред страните, които са продавали повече нефт на Индия и Китай - като Саудитска Арабия, Ирак или Ангола - може да продават повече нефт на Европа. Това би довело до световно " пренареждане на енергийния пазар “, показва Алексашенко, при което съветският нефт просто се отклонява към нови пазари, вместо да бъде отстранен.

Колко пари в последна сметка ще генерира Русия от продажбите на нефт остава неразбираемо. Тъй като търсенето на нейните артикули другаде е намаляло, Москва е принудена да продава петрола си на Индия и Китай на понижена цена. Западните страни в този момент се пробват да вкарат ценови таван, който в допълнение ще ограничи какъв брой доходи Москва може да завоюва от всеки продаден барел нефт.

Досега по-високите цени на силата компенсират тези резултати. Цените на еталонните петроли като недопечен нефт Brent и Urals - мощно търгувани сортове недопечен нефт, които служат като световни референтни цени за купувачите и продавачите на нефт - паднаха през последните месеци. Но защото цените на силата бяха нараснали през по-голямата част от тази година, Русия в действителност получи повече пари от продажбите на нефт и газ в доларово изражение от март до юли, в сравнение с през предходните години, съгласно Международната организация по енергетика.

В по-дългосрочен проект вероятностите на Русия да продава газа си наподобяват по-слаби. За разлика от износа на нефт, където по-голямата част се транспортира с танкери по море, огромна част от съветския газ напуща страната посредством тръбопроводи, чието създаване лишава години, което затруднява Москва да се насочи към нови пазари.

До юли Германия понижи на половина количеството природен газ, което внася от Русия, и се насочи към импорт повече от Норвегия и Съединените щати. През септември главните тръбопроводи, които придвижват газ от Русия до Германия, бяха развалени при детонации.

Русия се пробва да откри купувачи за своя газ другаде. Износът ѝ за Китай се е нараснал, само че има единствено един действителен водопровод, който може да поеме единствено част от размера на европейските тръбопроводи. За да транспортира газ с кораби, Русия ще би трябвало да построи нови уреди за втечняване на газа, безценен и отнемащ време развой.

Освен сила, Русия също по този начин продължава да бъде водещ експортьор на други съществени артикули, вариращи от торове и азбест и нуклеарни реактори до пшеница. Международните производители на коли към момента зависят от Русия за паладий и родий за производството на каталитични конвертори. Френските нуклеарни централи разчитат на съветски уран, до момента в който Белгия към момента играе основна роля в търговията с диаманти в Русия.

Изобилната търговия на Русия и военните средства, които генерира, може да стартират да понижават през идната година с увеличението на глобите.

Александър Габуев, старши теоретичен помощник във Фондацията Карнеги за интернационален мир, отбелязва, че чака размерът на съветския експорт да спадне доста в дълготраен проект, защото Европа последователно се насочва към нови източници на сила и като спомагателни наказания, в това число евентуално влизане в действие на тавана върху цената на съветския нефт.

Развитието на войната, където Русия неотдавна претърпя поредност от неуспехи, също може да повлияе на икономическите връзки. Този уикенд тя се отдръпна от световно за експорт на зърно от украинските пристанища. Ако Русия употребява нуклеарни оръжия в Украйна, да вземем за пример, това може да провокира още световни наказания, които биха могли да отрежат Русия от търговията с Азия, допуска Габуев.

" Следващата година евентуално ще забележим друга картина​ “, отбелязва той.

Източник: Фокус / focus-news
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР