Международната съдийска организация Европейски магистрати за демокрация и свободи (МЕДЕЛ)

...
Международната съдийска организация Европейски магистрати за демокрация и свободи (МЕДЕЛ)
Коментари Харесай

Европейските съдии подкрепиха протеста на колегите си в Полша

Международната съдийска организация Европейски магистрати за народна власт и свободи (МЕДЕЛ) поддържа митингите против накърняването на върховенството на закона в Полша.

В сряда влязоха в действие законови промени, които задължават редица висши съдии в страната да се пенсионират при навършване на 65-годишна възраст. Това визира 27 магистрати, в това число ръководителя на Върховния съд Малгожата Герсдорф.

Магистратите с навършени 65 години имат опция да продължат да работят, само че единствено в случай че президентът им позволи. Те би трябвало да подадат молба до него и да приложат уверение, че са здрави, само че все пак президентът може да откаже.

Противниците на промяната се базират на конституционния принцип на несменяемост на магистратите. В случая с председателката на Върховния съд от голяма важност е и избраният в конституцията 6-годишен мандат за поста.

Вчера сутринта, приветствана от доста свои последователи, председателката на Върховния съд Малгожата Герсдорф пристигна на работа и води съвещание на колегиума, с което удостовери, че отхвърля да излезе в пенсия по реда на оспорваната правосъдна промяна в страната, подложена на критика и от Брюксел. Тя изясни за следващ път на конференция, че конституцията, определяща за нея шестгодишен мандат, има господство над закона, намалил пенсионната възраст за магистратите от 70 на 65 години, показва Агенция Франс Прес.

" Повече от две години МЕДЕЛ следи процеса на разпад на върховенството на закона в Полша. През това време МЕДЕЛ неведнъж приканва полските управляващи да преустановят този развой, да се завърнат към правилото на разделяне на управляващите и да подсигуряват независимостта на правосъдната система “, се споделя в позицията на интернационалната магистратска организация, публикувана от Съюза на съдиите в България.

Европейските магистрати обвинят полските държавно управление и президент, че подценяват апелите от интернационалната магистратска общественост и не престават да ползват своите " промени " в правосъдната система, които целят само да подчинят правосъдната на изпълнителната власт.

МЕДЕЛ поддържат желанието на Европейската комисия да изправи полското държавно управление пред Съда на Европейски Съюз поради накърняването на върховенството на закона, което е основополагащ принцип в съюз.

" МЕДЕЛ счита всички наложително пенсионирани съдии от (полския) Върховния съд, за дейни съдии на Върховния съд до приключването на мандатите им “, се споделя в позицията на европейската магистратска организация.

Лех Валенса поддържа магистратите

Конфликтът към полския Върховен съд се изостри, когато героят от битката против комунизма Лех Валенса дойде да поддържа председателката на съда, отказваща да напусне поста си. Междувременно министър председателят упреква институцията, че държи на работа някогашни съдии комунисти, постановявали " срамни присъди ", съобщи Франс прес.

Пристигнал особено от Гданск, Лех Валенса се причисли нощес към стачкуващите, събрали се пред Върховния съд, " с цел да отбрани независимостта на правораздаването " в Полша, и даде обещание " да се връща " още веднъж и още веднъж, " в случай че потрябва ".

" Онези, които нарушават конституцията, са нарушители ", сподели някогашният президент, имайки поради ръководещата консервативна партия. " Ако създадем отстъпки за съдилищата, това ще продължи. Трябва да вършим всичко, с цел да защитим " самостоятелното правораздаване, продължи Валенса - нобелов лауреат за мир за 1983 година и някогашен началник на профсъюза " Солидарност ", дал значителен принос за рухването на комунистическия режим.

" С толкоз (демонстранти) няма да реализираме доста ", означи той и насърчи основателите да свикат повече хора. " Ние, патриотите, би трябвало да се сплотяваме ", прикани Валенса.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР