Международната рейтингова агенция S&P Global Ratings (Стандарт енд Пуърс) потвърди

...
Международната рейтингова агенция S&P Global Ratings (Стандарт енд Пуърс) потвърди
Коментари Харесай

Стандарт енд Пуърс ревизира перспективата на България от положителна на стабилна

Международната рейтингова организация S&P Global Ratings (Стандарт енд Пуърс) удостовери дълготрайния и краткосрочния кредитен рейтинг на България в задгранична и локална валута `BBB/A-2` и ревизира вероятността от позитивна на постоянна. Това оповестяват от Министерството на финансите.

Ревизията отразява упованията за забележителното утежняване на растежа в България, както и в други страни, през 2020 година, в следствие от въвеждането на ограничения за преодоляване на пандемията с Covid-19, прецизират от финансовото министерство.

От рейтинговата организация регистрират повишаване на макроикономическите и фискални опасности, само че имайки поради, че през последните години макроикономическите несъответствия на страната са се свили доста, упованията на анализаторите са, че българската стопанска система ще се възвърне през 2021 година.

Според оценката на S&P Global Ratings България влиза в актуалната криза със мощна външна позиция след години на остатък по настоящата сметка.

Държавният дълг е невисок и страната регистрира бюджетни остатъци през последните четири години. Според рейтинговата организация отговорът на политиката за превъзмогване на следствията от пандемията няма да заплаши стабилността на обществените финанси, като се показва, че режимът на валутен ръб в страната предизвиква рационалната фискална политика.

Анализаторите от S&P Global Ratings означават още, че България реализира постоянен прогрес към присъединението си към валутно-курсовия механизъм ЕRМ II и Банковия съюз.

Ограничения пред рейтинга се явяват институционалната среда и ниският Брутният вътрешен продукт на глава от популацията, спрямо останалите европейски страни.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР