Международната рейтингова агенция S&P Global Ratings повиши дългосрочния и краткосрочния

...
Международната рейтингова агенция S&P Global Ratings повиши дългосрочния и краткосрочния
Коментари Харесай

Повишиха кредитния рейтинг на България, заради развитието на икономиката й

 Международната рейтингова организация S&P Global Ratings увеличи дълготрайния и краткосрочния кредитен рейтинг на България в задгранична и локална валута до `BBB/A-2` от `BBB-/A-3`. Перспективата пред рейтинга е позитивна.

Повишението на рейтинга е вследствие на устойчивото развиване на стопанската система на България, без струпване на макроикономически несъответствия. Фискалните и външните салда на страната са мощни, а напредъкът по присъединението към Механизма на валутния курс II (ERM II) е постоянен.

Положителната вероятност пред рейтинга отразява упованията на анализаторите от S&P Global Ratings, че прогресивно укрепващата фискална и външна позиция на България ще продължи, като страната ще се развива стабилно в условия на по-слаба външна икономическа среда.

Според рейтинговата организация страната е изпълнила своите задължения по Плана за деяние за присъединение към ERM II и Банковия съюз, само че също по този начин S&P отбелязва, че окончателното решение за това не е напълно под неин надзор.

Институционалната конвергенция е напреднала. Осъществени са законодателни промени в региона на макропруденциалния контрол и пълномощията на централната банка. Подобрена е рамката по несъстоятелността, ръководството на държавните предприятия, надзора в небанковия финансов бранш и рамката за битка с изпирането на пари.

Факторите, които биха довели до повишение на рейтинга, са продължаващо устойчиво икономическо развиване, без утежняване на постигнатия фискален прогрес, или в случай че позицията на външния бранш на страната се усъвършенства над упованията на S&P Global Ratings. Рейтингът също може да бъде нараснал, в случай че България извърши спомагателни структурни и институционални промени, да вземем за пример по пътя си към приемане на еврото.

Рейтинговата организация би преразгледала вероятността до постоянна, в случай че се следи напън по линия на външно финансиране или се натрупат обилни макроикономически дисбаланси
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР