Международната рейтингова агенция S&P Global Ratings потвърди дългосрочния и краткосрочния

...
Коментари Харесай

S&P потвърди BBB рейтинга на България със стабилна перспектива |

Международната рейтингова организация S&P Global Ratings удостовери дълготрайния и краткосрочния кредитен рейтинг на България в задгранична и локална валута `BBB/A-2` Перспективата пред рейтинга остава постоянна, оповестиха от министерството на финансите. 

В систематизирания отчет е маркирано подобрението в упованията за развиването на българската стопанска система, защото вътрешното търсене е по-устойчиво на въздействието на пандемията, в сравнение с са били предварителните оценки на организацията.

Спадът на Брутният вътрешен продукт през 2020 година е ревизиран до -4,5% по отношение на -6,5%, заложен в прогнозата на S&P от май. Бюджетният недостиг ще остане сдържан през актуалната и идната година, след което се чака бърза консолидация, съпроводена със забележителен приток на европейски средства.

Стабилната вероятност отразява упованията на организацията за бързо възобновяване на българската стопанска система след пандемията, без поява на несъответствия във външния и финансовия бранш през идващите две години. Това ще разреши бърза фискална консолидация и ще ограничи повишаването на обществения дълг.

S&P Global Ratings би повишила кредитния рейтинг, в случай че възобновяване на българската стопанска система бъде съпроводено с по-бърза фискална консолидация, както и усъвършенстване във външните салда, надхвърлящи упованията на организацията. Сред факторите, които биха довели до намаляване на рейтинга са задълбочаване на икономическия спад или закъснение на възобновяване, които от своя страна ще доведат до по-продължителна фискална консолидация и повишаване на обществения дълг през идващите две години.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР