Международната рейтингова агенция Fitch Ratings повиши перспективата на дългосрочния кредитен

...
Международната рейтингова агенция Fitch Ratings повиши перспективата на дългосрочния кредитен
Коментари Харесай

Fitch Ratings повиши перспективата за кредитния рейтинг на България от стабилна на положителна

Международната рейтингова организация Fitch Ratings увеличи вероятността на дълготрайния кредитен рейтинг на България от постоянна на позитивна.

Агенцията удостовери дълготрайния кредитен рейтинг на България „ BBB “ в задгранична и локална валута, тавана за рейтинг на страната „ A- “, както и краткосрочния кредитен рейтинг в задгранична и локална валута „ F2 “.

Подобряването на вероятността до позитивна отразява оценката на Fitch Ratings за това, че основни индикатори, влияещи на крайната оценка за рейтинга, имат по-добро осъществяване за България спрямо групата страни с рейтинг „ BBB “, оповестяват от пресцентъра на министерството на финансите.

От рейтинговата организация чакат растежът на Брутният вътрешен продукт да се ускори през 2019-2020 година (средно 3,3 %) след по-силно от предстоящото закъснение през 2018 година до 3,1 %.

Fitch показват факторите, които поотделно или дружно биха провокирали повишение на оценката за рейтинга. Това са продължаващо възстановяване на външните и фискални салда, прогрес в присъединението към еврозоната, удобни вероятности за стопански напредък, които водят до по-бързо доближаване към равнищата на приходите за страните от групата със подобен рейтинг.

Бъдещи развития, които поотделно или дружно биха довели до отрицателни дейности по рейтинга, са появяването на външни несъответствия, утежняване на външната конкурентоспособност, както и внезапно повишаване на държавния дълг, водено от фискално разхлабване или материализиране на условни отговорности в салдото на страната.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР