Международната рейтингова агенция Fitch Ratings потвърди дългосрочния рейтинг (Long-Term Issuer

...
Международната рейтингова агенция Fitch Ratings потвърди дългосрочния рейтинг (Long-Term Issuer
Коментари Харесай

ОББ остава с най-висок кредитен рейтинг сред банките в България

Международната рейтингова организация Fitch Ratings удостовери дълготрайния рейтинг (Long-Term Issuer Default Ratings) на Обединена българска банка (ОББ) на " А- " със постоянна вероятност. Рейтингът на ОББ беше повишен до най-високото равнище за финансова институция в България още през 2017 година след придобиването ѝ от белгийската банково-застрахователна група KBC. Така рейтингът на ОББ продължава да бъде по-висок даже от този на България като страна ( " BBB " с позитивна перспектива).
Потвърждаването на рейтинга отразява мнението на Fitch, че ОББ може да разчита на поддръжка, с помощта на синергията си с белгийската компания-майка KBC, която от своя страна е с рейтинг " A+ " със постоянна вероятност. При потвърждаването на оценката, рейтинговата организация регистрира високото равнище на оперативна интеграция с белгийската банково-застрахователна група, както и локалните особености на средата, в която ОББ оперира.
Рейтингът на жизненост на ОББ е доказан на равнище " bb ", подсилен от постоянните финансиране и ликвиден профил на банката, от солидната капитализация и забележителното пререструктуриране на наследените обезценени заеми. При оценката са взети поради умерения рисков вкус и укрепването на профила на компанията (в частност продажбата на неприятни кредити), ръководството и тактиката под управлението на КВС (от първото тримесечие на 2018 г.).
ОББ, част от белгийската КВС, е третата по величина банка в България с пазарен дял от към 11%. Според разбора на Fitch, качеството на активите през 2019 година, а и по-късно, ще бъде повлияно удобно от ограничавания размер на нови неприятни заеми, консервативния метод при разпределяне на нови заеми и подкрепящата икономическа среда. Рейтинговата организация регистрира възстановяване рентабилността на банката след 2018 година
" Потвърждаването на дълготрайния рейтинг на ОББ от страна на Fitch е значима оценка за стратегическото развиване на банката и е отличен отзив за сполучливото завършване на интеграционните процеси. Също по този начин рейтингът на банката е индикативен за сполучливото насърчаване на бизнеса на КВС в България като един от главните пазари на групата ", показа Петър Андронов, Председател на УС и Главен изпълнителен шеф на ОББ.
Подробно изложение на рейтингите на ОББ, доказани от Fitch, са показани на интернет страницата на организацията, а синтезираното им показване е следното: дълготраен рейтинг: " A- " със постоянна перспектива; кратковременен рейтинг: " F1 " ; рейтинг на поддръжка: " 1 " ; рейтинг на жизненост: " bb ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР