Международната рейтингова агенция Fitch Ratings потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на

...
Международната рейтингова агенция Fitch Ratings потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на
Коментари Харесай

Fitch: България ще може да приеме еврото през 2023 г.

Международната рейтингова организация Fitch Ratings удостовери дълготрайния кредитен рейтин г на България в задгранична и локална валута на равнище " BBB " , като вероятността остава позитивна, оповестиха от Министерството на финансите. Според организацията, страната ни може да одобри еврото през 2023 година

Оценката за кредитния рейтинг е подкрепена от постоянните външни и обществени финанси, благонадеждната политика за последователно присъединение към участие в еврозоната и вероятностите за резистентен напредък.

Агенцията счита, че българските управляващи и европейските сътрудници следват декларираната подготвеност за завършване на процеса по присъединение към ВМII и банковия съюз. Според анализаторите това ще се случи до края на 2019 година, а приемането на еврото - най-рано през януари 2023 година
 България влиза в чакалнята на еврозоната след юни 2019 година
България влиза в чакалнята на еврозоната след юни 2019 година

Ако се постараем в осъществяването на политиките за тъждество на приходите

Fitch предвижда действителното повишаване на Брутният вътрешен продукт да възлезе на приблизително 3.3 % в интервала 2019-2021 година, което е в сходство с медианата за групата страни, оценени с " ВBB ". През първата половина на 2019 година икономическият напредък надвиши упованията, основно заради по-значителното от плануваното възобновяване на износа.

Частното ползване остава устойчиво , подкрепено от покачването на заплатите.

Динамиката на растежа обаче евентуално ще се забави в кратковременен проект, заради провокациите по линия на външната среда, произлизащи от слабата икономическа вероятност на основни търговски сътрудници. От друга страна, продължаващите приходи на средства по фондовете на Европейски Съюз ще послужат като буфер при неподходящо икономическо развиване.

Агенцията отбелязва също, че България се характеризира със постоянни индикатори на външните финанси и чака страната да продължи да осъществя остатъци по настоящата сметка , равняващи се на приблизително 3.3 % от Брутният вътрешен продукт в интервала 2019-2021 година Това, в композиция със мощните финансови прехвърляния, свързани със средствата от Европейски Съюз, ще докара до по-нататъшно възстановяване на позицията на страната на чист външен заемодател.

Благоприятната макроикономическа среда и провежданите благоразумни политики не престават да поддържат мощната фискална позиция , като Fitch предвижда бюджетен остатък в размер на 0.2 % от Брутният вътрешен продукт, приблизително за интервала 2019-2021 година
 Домбровскис похвали за подготовката ни за еврото
Домбровскис похвали за подготовката ни за еврото

Ако желаеме мощно евро, би трябвало да бъдем мощни вкъщи

Фискалните опасности са лимитирани , в резултат на поддържането на фискална нерешителност, високи буфери и ниските и намаляващите нива на задлъжнялост. Fitch предвижда дългът на бранш " държавно ръководство " да спадне до 17.9 % от Брутният вътрешен продукт през 2021 година по отношение на приблизително ниво от 39.4 % за страните със подобен рейтинг.

Според Агенцията банковият бранш остава постоянен, подсилен от съответна капитализация и мощна ликвидност, в композиция с продължаващо усъвършенстване в качеството на активите (делът на необслужваните заеми понижава до 7.7 % през първото тримесечие на 2019 година, което е най-ниското равнище за последното десетилетие).

Факторите, които биха могли, поотделно или дружно, да доведат до повишение на рейтинга са напредъкът по присъединението към еврозоната, увеличение на евентуалния напредък и продължаващото възстановяване на външните и бюджетните салда.

Основните фактори, които биха могли, поотделно или дружно, да доведат до намаление на рейтинга са обновяване на външни несъответствия и/или утежняване на конкурентоспособността, както и внезапното повишаване на държавния дълг, в следствие от разхлабване на фискалната позиция или материализиране на условните отговорности.

" Фич " увеличи рейтинга си за България

Агенцията оцени позитивно вероятността на дълготрайния кредитен рейтинг
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР