Международната рейтингова агенция Fitch Ratings понижи дългосрочния рейитинг на Турция

...
Международната рейтингова агенция Fitch Ratings понижи дългосрочния рейитинг на Турция
Коментари Харесай

Fitch понижи кредитния рейтинг на Турция

Международната рейтингова организация Fitch Ratings намали дълготрайния рейитинг на Турция в задгранична валута до равнище "BB " от "BB+ " с прогноза "негативна ".

Расте недостига на настоящата сметка, утежняват се изискванията на външно финансиране, внезапно пораства инфлацията и влиянето на падащия валутен курс върху частния бранш, който има забележителен дълг в непозната валута, се отбелязва в известието на Fitch.

Стабилността на стопанската система в последните месеци се е влошила и първичните политически дейности след изборите през юни са усилили неопределеността. Всичко това затруднява създаването и реализирането на ограничения за "меко приземяване на стопанската система ", показва организацията.

Турция ще се нуждае от външно финансиране през 2018 година от порядъка на $229 милиарда, в това число да покрие недостига на настоящата сметка от $54 млрд, и да рефинансира задължения за $118 милиарда.

От Fitch допускат, че в края на 2018 година брутните интернационалните запаси на Турция ще се съкратят до 96 милиарда $, а чистите - до половината от тази сума.

Годишната инфлация е подскочила все още до 15-годишен най-много от 15,4% (месечен растеж 2,6%) през юни след внезапното обезценяване на лирата с 27 на 100 досега. Fitch предвижда средногодишен ритъм на инфлацията 13% за 2018 година и 10,8% през 2019 година. И нарастване на държавния бюджетен недостиг от 2,1% през 2017-а на 2,9% по отношение на Брутният вътрешен продукт през тази година.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР