Международната рейтингова агенция Fitch Ratings (Фич Рейтингс) потвърди дългосрочния рейтинг

...
Международната рейтингова агенция Fitch Ratings (Фич Рейтингс) потвърди дългосрочния рейтинг
Коментари Харесай

Fitch потвърди високия рейтинг на ОББ

Международната рейтингова организация Fitch Ratings (Фич Рейтингс) удостовери дълготрайния рейтинг (Long-Term Issuer Default Ratings – IDRs) на Обединена българска банка (ОББ) на ‘А-‘ със постоянна вероятност и кратковременен рейтинг при „ F1 “. Рейтингът на ОББ беше повишен до най-високото равнище за финансова институция в България още през 2017 година след придобиването ѝ от белгийската банково-застрахователна група KBC. През март 2020 година Фич сложи под наблюдения рейтингът на ОББ след публикуването на обновените критерии за банков рейтинг на организацията.

Потвърждаването на високата оценка на ОББ отразява мнението на Фич, че банката може да разчита на поддръжка, с помощта на синергията си с белгийската компания-майка KBC, която от своя страна е с рейтинг ‘A+’ със постоянна вероятност. Рейтинговата организация регистрира солидната капитализация на банката, постоянното финансиране и ликвидния профил и забележителното преструктуриране на наследените обезценени заеми. При оценката са взети поради умерения рисков вкус и укрепването на профила на компанията (в частност продажбата на неприятни кредити), ръководството и тактиката под управлението на КВС.

„ Потвърждаването на дълготрайния рейтинг на ОББ от страна на Фич е доказателство за сполучливото развиване на Обединена българска банка, за стабилността ѝ и дълготрайната вероятност на бизнеса на КВС в България като един от главните пазари на групата. “, показа Петър Андронов, Председател на УС и Главен изпълнителен шеф на ОББ.

Подробно изложение на рейтингите на ОББ, доказани от Фич, са показани на интернет страницата на организацията https://www.fitchratings.com/research/banks/fitch-affirms-ubb-at-a-with-stable-outlook-removes-from-uco-14-05-2020  а синтезираното им показване е следното: дълготраен рейтинг: `A-` със постоянна перспектива; кратковременен рейтинг: `F1`; рейтинг на поддръжка: `1`; рейтинг на жизненост: `bb`.

Припомняме, че преди месец същата рейтингова организация направи нова оценка на рейтинга на България, като удостовери рейтинг ‘BBB’ на страната, само че промени вероятността от „ позитивна “ на „ постоянна “.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР