Международната рейтингова агенция Фич Рейтингс повиши дългосрочния кредитен рейтинг на

...
Международната рейтингова агенция Фич Рейтингс повиши дългосрочния кредитен рейтинг на
Коментари Харесай

Fitch Ratings повиши рейтинга на Българска банка за развитие на BBB“ със стабилна перспектива

Международната рейтингова организация " Фич Рейтингс " увеличи дълготрайния кредитен рейтинг на Българска банка за развиване от " BBB - " на " BBB " със постоянна вероятност. Краткосрочният IDR (Issuer Default Rating) също е нараснал - от равнище `F3` на `F2`. Това е най-високият вероятен кредитен рейтинг за финансова институция в България.

Оценката на рейтинговата организация се базира на надеждната поддръжка на суверена - българската страна, на положителните финансови резултати на институцията, както и на ролята на ББР в поддръжка на икономическата политика на държавното управление. Стабилната вероятност демонстрира съществуването на баланс в рисковете, свързани с оценяването на кредитния рейтинг.

За първите девет месеца от тази година Българска банка за развиване регистрира облага от 22,729 млн. лева, което е растеж с 18,6% по отношение на предходната година. Нетният лихвен приход за същия интервал е с 6,4% по-висок от 2016 година вследствие на повишения размер на заемите. Общите разноски на ББР са по-малко с 5,5% по отношение на същия интервал наминалата година, активите на банката са нарастнали от 1,911 милиарда лева в края на 2016 година на 2,197 милиарда лева Това включва и финансирането на Националната стратегия за енергийна успеваемост, по която са финансирани контракти за саниране на стойност 1,507 милиарда лева

Банката е привлякла дълготраен капиталов запас на стойност 737 млн. лева от задгранични финансови институции, измежду които Европейската капиталова банка, Банката за развиване към Съвета на Европа, KfW, Индустриалната и комерсиална банка на Китай, Китайската банка за развиване. Тази есен ББР подписа и финансово съглашение с Китайската ексим банка в размер на 50 млн. евро за финансиране на общата кредитна активност и трансгранични стопански и търговски планове сред България и Китай.

Дългосрочният капиталов рейтинг на банката е еднакъв и на държавния рейтинг. В началото на декември Fitch Ratings оцени фискалната политика на България като консервативна, а упованията за растежа на стопанската система като усъвършенствани. Фактори за оценката са също остатъкът по настоящата сметка, повишението на конкурентоспособността и диверсификацията на износа, както и усилването на външните буфери на страната. Анализаторите от интернационалната организация означават, че през 2016 година България е чист външен заемодател (8.6% от БВП) и се чака позицията да продължи да се усъвършенства.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР