Международната правозащитна организация Репортери без граници призова българската прокуратура да

...
Международната правозащитна организация Репортери без граници призова българската прокуратура да
Коментари Харесай

Репортери без граници: Българската прокуратура сплашва журналисти от Биволъ, да каже защо

Международната правозащитна организация " Репортери без граници " прикани българската прокуратура да изясни " неуместната инспекция против двамата проверяващи публицисти, разкрили заможен скандал с висши представители на властта, включително на основния прокурор Сотир Цацаров ". Става въпрос за публицистите от " Биволъ " Атанас Чобанов и Асен Йорданов.
 Пловдивски юрист: Исках да купя вилата на Цацаров, цената беше два пъти и половина по-висока
" Репортери без граници " окачествява инспекцията като недодялан опит за заплашване и възпрепятстване на проверяващата активност на публицистите.

Разследването против двамата стартира по сигнал на БОЕЦ и е във връзка покупка на парцели с изказване, че са закупени под пазарните цени. БОЕЦ, от своя страна, отхвърля да е подавал сигнал против репортерите и твърди, че някой е употребявал наименованието на придвижването. РБГ прибавят, че пред тях Чобанов и Йорданов отхвърлят изказванията за нередности при покупка на парцели. Въпреки че са посочили обществено документи, Йорданов е бил разпитван на 13 юни.

Според РБГ следствието идва след абсурда с жилищата на властта, част от който бе информация за нова вила на фамилията на Сотир Цацаров в курорта " Св. Константин и Елена ".

" Притеснени сме от този нов случай на приложимост на изцяло изфабрикувани обвинявания в цел да бъдат накарани да мълчат проверяващи публицисти и призоваваме прокуратурата да изясни претекстовете си ", споделя Полин Аде-Мевел, която оглавява подразделението на " Репортери без граници " за страните от Европейски Съюз и Балканския район.

" Какво се случва с измислените обвинявания за опиати в Русия и измислени корупционни тъжби в България, до каква степен са подготвени да стигнат враговете на свободата на печата, с цел да заглушат проверяващите публицисти? ", прибавя тя.

Цитиран е и неизвестен материал във в. " Труд ", оповестен през юни, с елементи по обвиняването.

Натискът върху публицистите пораства, пишат " Репортери без граници " и напомнят и присъдата против Росен Босев от " Капитал " по дело, заведено от някогашния ръководител на Комисията по финансов контрол (КФН) Стоян Мавродиев за клюка.

РБГ също са обезпокоени от случая с Христо Гешов, проверяващ публицист на уеб страницата ZovNews, който бе похитен от неидентифицирани мъже през май и не е пуснат, до момента в който уебсайтът не е премахнал историята му за хипотетична противозаконна водоснабдителна система в град Троян, където живее, написа още в известието.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР