Международната правозащитна организация Хюман райтс уоч призова властите на Централноафриканската

...
Международната правозащитна организация Хюман райтс уоч призова властите на Централноафриканската
Коментари Харесай

Правозащитници към властите в ЦАР: Незабавно разследвайте смъртта на руснаците

Международната правозащитна организация " Хюман райтс уоч " прикани управляващите на Централноафриканската република (ЦАР) неотложно да проверяват гибелта на трима съветски публицисти в страната и да сътрудничат с посолството на Русия и с локалната задача на Организация на обединените нации. Това съобщи Люс Мадж, старши откривател на организацията за Африка, осведоми " Известия ".

Правозащитникът назова случая чудноват и посочи, че е станал в безвреден регион, където въоръжените групировки са едва дейни - макар че бандитизмът, съпроводен с убийства, е необятно публикуван в ЦАР, съобщи РИА Новости, представена от Българска телеграфна агенция.

Трима съветски жители с журналистически карти бяха убити в понеделник вечерта покрай град Сибю в ЦАР, оповестиха през вчерашния ден силови структури и духовници от страната. Руското външно министерство осведоми, че тримата починали са с документи, издадени на името на Кирил Радченко, Александър Расторгуев и Орхан Джемал.

Вчера ТАСС заяви, че съгласно съветското посолство в ЦАР у двама от тримата убити са открити прескарти, издадени от " Известия ". Вестникът акцентира обаче, че съгласно пресслужбата на личния му мултимедиен информативен център никой от неговите сътрудници не се е намирал в последно време в тази страна.

Според съветската телевизия " Дожд ", позовала се на източници от опозиционния Център за ръководство на следствия (ЦУР), публицистите снимали документален филм за активността на частна военна компания и били спрени на блокпост, пътувайки от столицата Банги към селището Бомбари.

Източник на " Комерсант " от съветското външно ведомство твърди, че тримата пристигнали в ЦАР с туристически визи.

Снощи Ройтерс цитира кмета на град Сибю, съгласно който водачът на публицистите декларирал, че са разстреляни от въоръжени мъже, излезли от крайпътните шубраци.

" Хюман райтс уоч " приканва управляващите в ЦАР да открият нарушителите и да ги изправят пред обективен, заслужаващ доверие съд, написа " Известия ".

Анастасия Горшкова от Целите за устойчиво развитие декларирала за " Комерсант ", че по нейни данни от мястото на престъплението е изчезнала инсталация и огромна парична сума.

Вестникът помества информации за починалите. Четирийсет и седемгодишният Александър Расторгуев с право е считан за един от най-значителните и радикални режисьори в съветското кино, снимал по-специално филм за чеченската война в Русия.

Орхан Джемал (51 г.) - наследник на Гейдар Джемал, ръководителя на религиозно-обществената организация Ислямски комитет на Русия, бе прочут публицист, работил е в доста " горещи точки " из Северен Кавказ, Афганистан, Ирак, Ливан, Либия, Сирия и Грузия. Заедно с тях е погубен и младият, само че все по-известен оператор и фотограф Кирил Радченко, също работил в " горещи точки ", а предходната година снимал доста материал в Сирия, показва " Комерсант ".

Руски дипломати и следователи изследват случая на място, написа официозът " Росийская газета ", като се базира на Мария Захарова, говорителка на външното министерство в Москва. Федералното разследване е образувало наказателно дело по случая, отбелязва печатът в Русия.

Хора, добре познавали починалите, не имат вяра на формалната версия, че те са станали жертва на обирджии. Чуват се надалеч не така прозаични версии и нищо чудно. Репортерът, режисьорът и операторът от Русия са се озовали в една от най-опасните страни в света, където се пресичат ползите на авторитетни страни - международни сили, разяснява " Взгляд ".

Според африканиста Леонид Фитуни, представен в публикацията, съветските публицисти може да са имали защита, само че тя или се е пръснала сега на нападението, или самите гардове са били свързани с нарушителите.

Руският боен сътрудник Игор Димитриев акцентира пред онлайн изданието, че " Франция е усетила безпокойствие " при появяването на " бели бойци, хипотетично руснаци " в ЦАР.

От няколко месеца наличието на Русия в ЦАР е все по-забележимо, уточни през вчерашния ден Франс прес. В началото на 2018 година Москва изпрати военни инструктори в Банги. Освен това Русия доставя оръжие на локалната войска и подсигурява сигурността на президента Фостен-Аршанж Туадера, чийто консултант по сигурността е руснак.

Редица западни медии, изброени от " Взгляд ", уведомили наскоро за появяването на съветски разузнавачи и въоръжени наемници от частни компании в ЦАР и за идна интервенция на такава компания, известна с името " Вагнер ", в прилежащ Судан. " Започна акция за да се дискредитира Русия - обобщи Димитриев. - И в този момент, когато затам отпътува наша журналистическа група, с цел да опише с какво се занимават там съветски военни или частни военни компании, се случи това, което се случи. "

Бившата метрополия на ЦАР - Франция, не е най-солидният състезател в тази страна, продължава " Взгляд ", като загатва за бизнес ползи на Китай и Южна Африка в района, богат на нефт и уран.

" Всичко се върти към потребните изкопаеми - радиоактивни материали, злато, диаманти. По принцип се счита, че там има и нефт ", прецизира африканистът Фитуни. Според изданието максимален интерес от изследване на петролните ресурси в ЦАР имат Съединени американски щати.

" Трудно е да се каже на кого в действителност е могла да мине път групата на Джемал. В последна сметка дано не загърбваме и версията за грабеж ", заключава " Взгляд ". /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР