Международната правозащитна организация "Хюман райтс уоч" призова властите на Централноафриканската

...
Международната правозащитна организация "Хюман райтс уоч" призова властите на Централноафриканската
Коментари Харесай

Мистериозно убийство на руски журналисти в Централна Африка

Международната правозащитна организация "Хюман райтс уоч " прикани управляващите на Централноафриканската република (ЦАР) неотложно да проверяват гибелта на трима съветски публицисти в страната и да сътрудничат с посолството на Русия и с локалната задача на Организация на обединените нации. Това съобщи Люс Мадж, старши откривател на организацията за Африка, осведоми "Известия ".

Правозащитникът назова случая чудноват и посочи, че е станал в безвреден регион, където въоръжените групировки са едва дейни - макар че бандитизмът, съпроводен с убийства, е необятно публикуван в ЦАР, съобщи РИА Новости.

Трима съветски жители с журналистически карти бяха убити в понеделник вечерта покрай град Сибю в ЦАР, оповестиха през вчерашния ден силови структури и духовници от страната. Руското външно министерство осведоми, че тримата починали са с документи, издадени на името на Кирил Радченко, Александър Расторгуев и Орхан Джемал.

Вчера ТАСС заяви, че съгласно съветското посолство в ЦАР у двама от тримата убити са открити прескарти, издадени от "Известия ". Вестникът акцентира обаче, че съгласно пресслужбата на личния му мултимедиен информативен център никой от неговите сътрудници не се е намирал в последно време в тази страна.

Според съветската телевизия "Дожд ", позовала се на източници от опозиционния Център за ръководство на следствия (ЦУР), публицистите снимали документален филм за активността на частна военна компания и били спрени на блокпост, пътувайки от столицата Банги към селището Бомбари.

Източник на "Комерсант " от съветското външно ведомство твърди, че тримата пристигнали в ЦАР с туристически визи.

Снощи Ройтерс цитира кмета на град Сибю, съгласно който водачът на публицистите декларирал, че са разстреляни от въоръжени мъже, излезли от крайпътните шубраци.

Анастасия Горшкова от Целите за устойчиво развитие декларирала за "Комерсант ", че по нейни данни от мястото на престъплението е изчезнала инсталация и огромна парична сума.

Вестникът помества информации за починалите. Четирийсет и седемгодишният Александър Расторгуев с право е считан за един от най-значителните и радикални режисьори в съветското кино, снимал по-специално филм за чеченската война в Русия.

Орхан Джемал (51 г.) - наследник на Гейдар Джемал, ръководителя на религиозно-обществената организация Ислямски комитет на Русия, бе прочут публицист, работил е в доста "горещи точки " из Северен Кавказ, Афганистан, Ирак, Ливан, Либия, Сирия и Грузия. Заедно с тях е погубен и младият, само че все по-известен оператор и фотограф Кирил Радченко, също работил в "горещи точки ", а предходната година снимал доста материал в Сирия, показва "Комерсант ".

Руски дипломати и следователи изследват случая на място, написа официозът "Росийская газета ", като се базира на Мария Захарова, говорителка на външното министерство в Москва. Федералното разследване е образувало наказателно дело по случая, отбелязва печатът в Русия.

Хора, добре познавали починалите, не имат вяра на формалната версия, че те са станали жертва на обирджии. Чуват се надалеч не така прозаични версии и нищо чудно. Репортерът, режисьорът и операторът от Русия са се озовали в една от най-опасните страни в света, където се пресичат ползите на авторитетни страни - международни сили, разяснява "Взгляд ".

Според африканиста Леонид Фитуни, представен в публикацията, съветските публицисти може да са имали защита, само че тя или се е пръснала сега на нападението, или самите гардове са били свързани с нарушителите.

От няколко месеца наличието на Русия в ЦАР е все по-забележимо, уточни през вчерашния ден Франс прес. В началото на 2018 година Москва изпрати военни инструктори в Банги. Освен това Русия доставя оръжие на локалната войска и подсигурява сигурността на президента Фостен-Аршанж Туадера, чийто консултант по сигурността е руснак.

Редица западни медии, изброени от "Взгляд ", уведомили наскоро за появяването на съветски разузнавачи и въоръжени наемници от частни компании в ЦАР и за идна интервенция на такава компания, известна с името "Вагнер ", в прилежащ Судан. "Започна акция за да се дискредитира Русия - обобщи Димитриев. - И в този момент, когато за там отпътува наша журналистическа група, с цел да опише с какво се занимават там съветски военни или частни военни компании, се случи това, което се случи. "

Бившата метрополия на ЦАР - Франция, не е най-солидният състезател в тази страна, продължава "Взгляд ", като загатва за бизнес ползи на Китай и Южна Африка в района, богат на нефт и уран.

"Всичко се върти към потребните изкопаеми - радиоактивни материали, злато, диаманти. По принцип се счита, че там има и нефт ", прецизира африканистът Фитуни. Според изданието максимален интерес от изследване на петролните ресурси в ЦАР имат Съединени американски щати.

"Трудно е да се каже на кого в действителност е могла да мине път групата на Джемал. В последна сметка дано не загърбваме и версията за грабеж ", заключава "Взгляд ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР