Международната правозащитна организация Амнести интернешънъл обвини американският президент Доналд Тръмп

...
Международната правозащитна организация Амнести интернешънъл обвини американският президент Доналд Тръмп
Коментари Харесай

Амнести нареди Тръмп до Путин, Си Цзинпин и Мадуро - сее омраза и нарушава правата

Международната правозащитна организация " Амнести интернешънъл " упрекна американският президент Доналд Тръмп в политика на " ненавист " и че съставлява опасност за правата на индивида .

" Президентът Тръмп подхваща дейности, които нарушават правата на индивида в страната и в чужбина ", се акцентира в годишния отчет на " Амнести " за положението на правата индивида по света.

Правозащитниците слагат Тръмп в една група с държавните глави на Египет, Русия, Китай, Филипините и Венецуела.

" Омразата и страхът в този момент одобряват застрашителни размери в международните каузи, а малко държавно управление пазят правата на индивида в тези тревожни времена ", акцентира Салил Шети, общоприет секретар на " Амнести интернешънъл ".

" Вместо това водачи като Ал Сиси, Дутерте, Мадуро, Путин, Тръмп и Си Цзинпин жестоко подкопават правата на милиони ", имайки поради водачите на Египет, Филипините, Венецуела, Русия, Съединени американски щати и Китай.

Правозащитниците също назовават възбраната за пътешестване на Тръмп - наложена дни след встъпването му в служба - " транспарантно деяние на ненавист ".

Забраната, която беше ориентирана против шест мюсюлмански страни, " приготви сцената за година, в която водачите изведоха политиката на омразата до най-опасните ѝ нива ", добави Шети.

" Амнести интернешънъл " насочат рецензии към " слабия отговор " на международните водачи против към проблемите с правата на индивида и желанието за натрапване на " подправени вести ", с цел да се манипулира публичното мнение.

" Политиките на Доналд Тръмп може да означиха нова ера на крах на правата на индивида, само че те не са неповторими ", разяснява още генералният секретар на правозащитната организация.

Тя прикани международните водачи да се " оправят с огромните провокации " през идната година.

Докладът в размер на 400 страници обобщава проблемите с правата на индивида, които тормозят " Амнести " в 159 страни по света.

Правозащитниците " бият камбаната " за следното:
" Ужасната военна компания по етническо пречистване " против мюсюлманите рохинги в Мианмар. " Престъпленията против човечеството " и военните закононарушения в Ирак, Южен Судан, Сирия и Йемен. Опитите за ограничение на правата на дамите в Съединени американски щати, Русия и Полша. Репресиите против ЛГБТ общностите в Чечения и Египет. " Презрението " на президента на Филипините Родриго Дутерте към правата на индивида във войната му против опиатите във Филипините. Ограничаването на абортите в Северна Ирландия и пълномощията на английската полиция за битка с тероризма.
За България се отбелязва, че и през 2017 са траяли късите арести, отблъсквания и злоупотребите с мигранти. Не са били предоставени нужните услуги на мигрантите и бежанците, в това число на непридружени деца.

" Климатът на ксенофобия и назадничавост внезапно се ускори. Ромите не престават да бъдат изложени на риск от всеобхватна дискриминация ", акцентират правозащитниците.

Посочва се, че е понижен броят на бежанците и мигрантите, влизащи в България, само че не престават случаите на отблъсквания, прекалено потребление на мощ и обири от страна на гранична полиция.

Правозащитните организации са документирали огромен брой случаи на малтретиране на бежанци и мигранти и неприятни условия в центровете за задържане.

Споменава се, че локалните управляващи в град Елин Пелин са отказали да одобряват сирийско семейство, на което е било възложен филантропичен статус в България. Натъртва се, че кметът на Елин Пелин е предизвестил, че " мюсюлманите от Сирия не са добре пристигнали " и е отказал да записва фамилията и да им даде документи за идентичност.

Други общини са изразили сходно отвращение да одобряват бежанци.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР